Landsbygdens invånare hade kunnat stöttas bättre

Insändarskribenten anser att det var fel att sänka reduktionsplikten. Arkivbild

Insändarskribenten anser att det var fel att sänka reduktionsplikten. Arkivbild

Foto: Rolf Hamilton

Insändare2024-01-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bästa “Landsbygdsbo I Ålberga”.

Den 22 januari hade du en insändare i SN, där du uttryckte din uppskattning över att priset på drivmedel har sänkts. Men du påstår också i samma insändare, att SD har anklagats för att vara med och sänkt skatter på drivmedel och att det enbart är deras ansvar. Helt riktigt påpekar du att beslutet har fattats av regeringen.

Eftersom undertecknad är den som skrivit de insändare som du hänvisar till så vill jag påpeka att du har fel. Kritiken riktas inte mot att bränslepriserna sänkts. Kritiken riktar sig mot den metod som använts. Nämligen att sänka reduktionsplikten, på bekostnad av den framtida miljön. Den metoden är med andra ord kontraproduktiv, kortsiktig och populistisk. Kritiken riktar sig inte mot SD. Kritiken riktar sig mot att regeringen, mot bättre vetande, fallit till föga för SD:s krav och genomför deras politik. Det är regeringens ansvar, ingen annans.

Den som läser lite noggrannare vad som påpekats i mina insändare, upptäcker att de som främst gynnas av förslaget, är inte landsbygdens invånare. Det är personer i storstadsregionerna som kör bränsleslukande bilar. Om SD och regeringen verkligen ville göra något kraftfullt som gynnar landsbygdens invånare, hade man valt en annan väg. Nämligen ett ekonomiskt stöd som riktar sig till den prioriterade gruppen. Man kunde till exempel övervägt en variant, liknande elprisstödet. Det skulle ha gynnat oss som bor på landsbygden, utan lika långtgående negativa konsekvenser för miljön.

Att ha läsförmåga är en sak. Att ha läsförståelse är något helt annat.