Landshövding Liselott Hagberg skriver i Sörmlands Nyheter ("Sörmland har blivit ett verkligt matlän", 24 juni) om hur stolt hon är över matlänet Sörmland. Visst, det äts mycket mat i Sörmland men enda problemet är ju att det inte produceras så mycket mat längre här.
Detta bär landshövdingen själv ett tungt ansvar för. Det verkar som att arbetslösheten är för låg för landshövdingar och chefer på länsstyrelserna eftersom ingen tycks rädd för att bli av med jobbet oavsett vad som händer.
Istället för att satsa på matproduktion i länet tycks man ha fullt upp med att satsa på viltet i Sörmland. Trots att detta riskerar slå ut jordbruket genom att det bökar upp och äter upp skörden, skrämmer eller äter upp djuren och så vidare. Hjortarna, vildsvinen och nu också vargstammen växer okontrollerat och detta är stort hot mot sörmländsk matproduktion.
Alla nya matföretag med nischproduktion som skapas får också så orimligt stora proportioner. Väldigt få av dessa kommer inte i närheten av den minsta mjölk- eller köttgården i omsättning, skattekraft eller sysselsättningsskapande. Inget ont om dessa matföretag och de gör stora insatser med sina värdeskapande produkter, men de föder inte sörmlänningarna.
Man bör vara medveten om att länsstyrelsen slår ihjäl de traditionella livsmedelsproducerande jordbruken med alla krav och regler. Det som pågår är en kräftgång för landsbygden utan motstycke. Bönder som vill satsa i primärproduktionen trakasseras med långa handläggningstider, oklara besked, straffavgifter, förseningar i ersättningar och diverse hot om förelägganden eller djurförbud.
Tyvärr tycks länsstyrelsen ha rekryterat personal som har väldigt långt till verkligheten på landet. Till exempel lägger länsstyrelsen i Sörmland ner mängder med pengar på att bevara hagmarker. Men när bönderna med djur har slutat på grund av regelkrångel kommer alla hagmarksinvesteringar i form av putsning, röjning, viltsäkrade staket med mera vara bortkastade eftersom det ändå inte finns några djur som kan beta.
Så om inte landshövding Hagberg förstår att sörmländsk matproduktion håller på att läggas ner i rasande takt tycker vi hon borde ställa sin plats till förfogande.
Per Andersson, Äspetorp