1973 kom tvåbandsverket Nyköpings Stads historia. Ett akademiskt arbete som behandlar medel tiden och den äldre v asa tiden till omkring 1570, Nyköping och hertigdömet från 1568, staden under 1600- och 1700-talet, borgarsamhällets upplösning och självstyrelsens utveckling mellan 1810 och 1880 samt Folkrörelserna i Nyköping 1880 – 1915.
Vad bokverket inte behandlar är bland annat den omfattande berg- och järnhantering som fanns (finns, SSAB i Oxelösund till exempel) i regionen sedan tidig medeltid.
I Nyköping med närmaste omnejd lades grunden för en industrialiseringsform som landet tidigare inte hade upplevt i och med den omfattande och betydande kanontillverkningen. Vi var störst här på detta område under lång tid.
Håkan Noréns böcker om Nyköpings historia har efter Nyköpings Stads historia fyllt luckor. Men mer forskning behövs på olika historiska områden.
Nu finns ett utmärkt tillfälle att ge detta en skjuts framåt i och med firandet av Gästabudet 700 år, 2017.
Kommunen bör befrämja såväl akademisk som amatörforskning gällande Nyköpings historia, och då inte minst industrihistoriken. Det är inte för inte att en förening har startats för detta: Södra Sörmlands industrihistoriska förening och utställningar om Nyköpings industrihistoriai Kulturhuset Slottsvakten.
Håkan Noréns stipendium för historiskt ambitiösa gymnasielever är ett utmärkt initiativ. Hertig Karl-priset i all ära, men medel och uppmuntran skall också tillskjutas den lokala historiedelen.
En målmedveten satsning på akademisk forskning om historiken i Nyköping, inte minst berg- och järnhanteringen (det finns vita fläckar här) stärker ortens status ur olika aspekter och därmed också besöksnäringen. Vid anläggandet av Åtvidabergs bruksmuseum för några år sedan kunde man luta sig mot 130 akademiska uppsatser. Nyköping har betydligt färre gällande historiken.
Kommunen har med andra ord inget att förlora så vi hoppas på en satsning vad vi här nämner.
Initiativtagare till bland annat Södra Sörmlands Industrihistoriska förening, Dialoggruppen (som sedan blev Kulturarvsalliansen)
Torbjörn Andersson Åke Gustavsson