När försvinner ordet fattigpensionär?

Mjukt och skönt ska man kunna landa som pensionär efter ett långt arbetsliv, tycker Peter Skoglund.

INSÄNDARE2016-08-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Smaka på det ordet, som då kommer att bli allt vanligare i framtiden, även om våra politiker försöker att undvika ordet. Så har du kanske funderat över vad som ligger bakom innebörden och benämningen "fattigpensionär" och varför det överhuvudtaget ska finnas ett sådant ord, i det "solidariska" Sverige.

Jag förmodar att du som läsare vill att vi alla som har gått och kommer att gå i pension i framtiden ska kallas pensionärer, oavsett vad vi har tjänat ihop till under vårt arbetsliv. Tror ingen vill hamna i gruppen fattigpensionärer. Tror nog den stora majoriteten vill se en politisk ansträngning, som med ekonomiska medel och beslut avskaffar gruppen fattigpensionärer så fort som möjligt.

Vi har nästan en kvarts miljon fattigpensionärer i detta land. En majoritet är kvinnor och som dessutom har jobbat en stor del av tiden. Var sjätte svensk pensionär ligger under EU:s gräns för risk för fattigdom på cirka 11 800 kronor efter skatt. Många ligger även lägre än så när pensionen kommer in på kontot. Än värre kommer det att bli i framtiden.

Pensionsåldersutredningen påvisar att fram till 2060 kommer ca 50 procent av de kvinnliga pensionärerna ha låg ekonomisk standard (mot ca 20 procent i dag) och bland de äldsta kvinnorna blir andelen än högre. För männen skulle andelen öka till ca 35 procent (från ca 10 procent idag).

Vi har idag i Sverige en socialdemokratiskt ledd regering som gärna pratar vitt och brett om hur solidariska de är. De kallar sig även för en feministisk regering, av någon anledning. Frågan till sittande regering blir då: När ska ni stoppa denna utveckling och när försvinner ordet fattigpensionär?

Peter Skoglund

Läs mer om