Nobelmiddagens huvudrätt fokuserade på vaktel från Södermanland som serverades med jus gjord på kycklingskinn. Förrätten dominerades av kräftor och musslor från hårt skövlade havsbottnar. Många smådjur fick alltså sätta livet till och miljönotan blev rimligen mycket hög.
Den rika världens höga köttkonsumtion orsakar ett enormt stort ekologiskt fotavtryck. Bestånden av däggdjur, fåglar, fisk, reptiler och groddjur och har minskat med 58 procent sedan 1970 och mängden vilda djur riskerar att minska med två tredjedelar till 2020, enligt Världsnaturfondens globala miljöredogörelse Living Planet 2016 som nyligen släppts. Vi rör oss snabbt mot en ekologisk katastrof av kolossala dimensioner.
Ni i Nobelstiftelsen har varje år ett fantastiskt tillfälle att sända en kraftig miljösignal till resten av världen genom att ta fasta på den upplysta andan i Alfred Nobels testamente och bjuda på miljövänlig växtbaserad mat. Människor i hela världen hör nämligen inte bara det ni säger – de ser också vad ni serverar.
Jonas Paulsson, köttfri måndag