Replik Svar till ”Vi bjuder på äpplen – det är småstadskänsla” av A Söderström (SN 7/2). Nyköpings resecentrum ska inte ha en tydlig fram- och baksida, utan området ska vara tillgängligt, öppet och välkomnade från alla håll i staden – detta är ett av de politiska uppdrag vi i projektgruppen arbetar utifrån. Den barriär som nuvarande stationsområde innebär i staden ska byggas bort och därför blir Norra Bangårdsgatan en del av resecentrum i detaljplaneförslaget. Ytorna på den norra sidan behövs dessutom för att alla funktioner i form av hämta- och lämna, taxi samt korttidsparkeringar ska få plats. I detaljplaneförelaget förläggs en gång- och cykelväg längs Norra Bangårdsgatan, väl avgränsad med grönområde och träd. Att fotgängare idag behöver gå på gatan för att trottoaren är för smal är alltså något som kommer att åtgärdas i den föreslagna lösningen.
Förslaget innebär att området blir en mer öppen, belyst och tillgänglig plats som är säkrare för gång- och cykeltrafikanter. Trafiken på Norra Bangårdsgatan är näst intill obefintlig idag och i jämförelse kommer den förstås att öka. Trafiken kommer främst att bestå av bilar som ska hämta och lämna samt köra till korttidsparkering vid resecentrums norra entré. Fordonstrafiken ska separeras från gående och cyklister och de som bor i området kommer även fortsättningsvis att kunna klippa sina häckar, bjuda på äpplen och samspråka med förbipasserande – precis som man vi vill ha det i ett villakvarter. Det är inte oproblematiskt med förändringar och byggen. Men, vi måste planera för en större stad än den vi bor i idag. Nyköping växer och med en inflyttning på 700 personer per år är vi 65 000 medborgare i kommunen år 2030. Nyköpings resecentrum är en viktig pusselbit i utvecklingen av framtidens resande.
Nuvarande stationsbyggnad kommer att finnas kvar och förhoppningsvis användas till något spännande i framtiden. Marken bakom byggnaden har en stor potential och kommer också att utvecklas tillsammans med hela Nöthagsområdet. Läs mer om hur Nyköping utvecklas på kommunens hemsida.
Ingegerd Ask projektledare Nyköpings resecentrum, Nyköpings kommun