Nu är du väl ute och cyklar Nils Puronen

Insändarskribenten anser att hyresrätter borde subventioneras lika mycket som egnahemmen. Arkivbild

Insändarskribenten anser att hyresrätter borde subventioneras lika mycket som egnahemmen. Arkivbild

Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Insändare2024-01-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nils Puronen skrev en ledare i SN den 12 december under rubriken: Måste det vara svårt att hitta en lägenhet?
Nils P tycker att man i Sverige ska göra som i Finland, införa fri hyressättning på hyreslägenheter. Han vill att man ska införa marknadshyra på hyreslägenheter, det vill säga hyran ska sättas genom utbud och efterfrågan. Då tror Nils att det skulle bli fart på bostadsbyggandet.

Och det är hans svar på den fråga som han ställer: Att det kommer att byggas mera. Om hyresgäster som söker bostad får vara med och driva upp hyran genom anbudsförfarande så kommer det säkert någon förmögen person att vinna den lägenheten. Men den som är ung och bostadslös och kanske nyligen fått sitt första jobb har inte en chans att få en bostad där hyran sätts av marknaden.

Nils Puronen påstår också att staten bidragit med stora subventioner för att det skulle byggas hyresrätter. Det han syftar på är investeringsstöd som har utgått för byggande av exempelvis studentbostäder, bostäder för asylboende, bostäder på orter där det varit allt för ensidig byggnation av andra upplåtelseformer. 4,7 miljarder var budgeterade för 2023. Investeringstödet revs upp av den nya regeringen som tillträdde i slutet av 2022 så det finns inte längre. Däremot finns ränteavdag för egnahem och rotbidrag.

För 2022 uppgick ränteavdragen till cirka 22 miljarder och kommer utan minsta politiska beslut öka till mer än 50 miljarder under 2023, beroende på att räntorna på villalånen har höjts. Samma sak gäller rotbidrag som hamnade på cirka 10 miljarder. Om det fanns någon rättvisa i boendet i Sverige idag borde staten subventionera hyresrättsbyggnationen med samma belopp, det vill säga cirka 60 miljarder per år. Då skulle det kunna bli fart på byggnationen och det skulle inte vara så svårt att hitta en lägenhet.
Rättvisa i boendet är dags att återinföras!