Deltidsbrandmän behöver också ta sig fram

När räddningstjänsten kommer med sirener blir de förbisläppta, men nu vittnar deltidsbrandmän om att de kan bli blockerade på väg till stationen i sina privata fordon. Arkivfoto

När räddningstjänsten kommer med sirener blir de förbisläppta, men nu vittnar deltidsbrandmän om att de kan bli blockerade på väg till stationen i sina privata fordon. Arkivfoto

Foto: Linus Elsinen

Insändare2023-06-09 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var kul att se Henrik "Henke" Holm be allmänheten att hålla lite koll på backspegeln i samband med trafikköerna som kan bildas som konsekvens av vägavstängningen på Brunnsgatan. Det är mycket svårt att ta sig förbi när det är mycket trafik, men tack vare att vi kan påkalla fri väg med blåljus och sirener med våra utryckningsfordon så kan vi varna om att vi är på väg vilket underlättar framkörning en del, förstås.

Däremot finns det en annan del av räddningstjänsten som inte får påkalla fri väg när de också behöver åka skarpt mot stationen. Dessa är vad i folkmun heter deltidsbrandmän, eller räddningspersonal i beredskap. Vid trängande fall har deltidare som åker med sina privata fordon möjlighet att bryta mot hastigheten dock inte mot annan skyltning, och endast om det sker med stor försiktighet. Till exempel när det brinner i ett lägenhetshus och heltiden behöver omedelbar undsättning, eller om heltiden är borta vid en annan olyckshändelse och deltiden behöver åka på ett hjärtstopp då ambulansen är upptagen med annat. Då vi inte får påkalla fri väg med blåljus och sirener innan vi kommer ut med brandbilen så har vi svårt att göra oss till känna, vilket vi har full förståelse för. Vem har inte blivit irriterad på en bilist som buskör? Några av oss har en magnetskylt som vi fäster på baksidan där det står "brandman på väg" eller något liknande, men den blir mer en förklaring för varför vi körde som vi gjorde. Skylten är också något som köps privat och inte delas ut av arbetsgivaren, så många av oss har inte den heller.

Tråkigt nog händer det att vi möter trafikanter som istället för att underlätta en omkörning när rätt och säkert tillfälle finns så blockerar de oss, vilket man inte heller får göra. Denna problematik finns inte bara i Nyköping utan den verkar vara ganska utspridd runt om i landet och speciellt där det är tättbebyggt, men den kan eventuell bli mer aktuell nu när vägnätet i Nyköping ritas om, åtminstone inledningsvis.

Så om du ser någon som tutar och blinkar med helljusen bakom dig när du är ute kör, tänk på att det kan vara en brandman som försöker komma fram fort till brandstationen för att sedan åka iväg till en olyckshändelse, och om du kan, låt hen passera. Tack på förhand!