Orimliga hyreskrav undergräver Gnestahems förtroende

Insändarskribenten anser att Gnestahems hyreskrav är orimligt.

Insändarskribenten anser att Gnestahems hyreskrav är orimligt.

Foto: Anders Gustafsson

Insändare2024-03-14 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För andra året i rad har kommunens allmännyttiga bostadsbolag vänt sig till Hyresmarknadskommittén för medling utan ett seriöst försök till förhandling med Hyresgästföreningen. Hyreskravet på över 13% förefaller orimligt högt med tanke på att de flesta hyresförhandlingar runt om i landet snarare landat på runt 5%.

Hyresmarknadskommittén kommer knappast gå med på Gnestahems hyreskrav, som är avsevärt högre än vad de flesta hyresvärdar i landet begärt – både kommunala och privata. Det enda bolaget uppnår med sitt agerande är att skapa onödig oro.

I förlängningen undergrävs den svenska modellen där parterna kommer överens i förhandlingar. Sämre relationer mellan bolaget och hyresgästerna gör det svårare att komma överens även i andra frågor, vilket minskar de boendes möjligheter till inflytande och gemensamt ansvarstagande.

Gnestahem ägs av alla oss invånare i kommunen och leds av en politiskt tillsatt styrelse. Jag undrar om Moderaterna och Socialdemokraterna anser att bolagets inställning i hyresförhandlingarna verkligen är rätt väg att gå?