Oxelösund utan badhus – det går ju inte

Oxelösunds kommuns dåvarande projektledare Martin Englund tittade till skadorna på Ramdalsbadets 25-metersbassäng i vintras. Nu har bassängen reparerats, men frågan är hur länge badhuset håller? Arkivfoto

Oxelösunds kommuns dåvarande projektledare Martin Englund tittade till skadorna på Ramdalsbadets 25-metersbassäng i vintras. Nu har bassängen reparerats, men frågan är hur länge badhuset håller? Arkivfoto

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-09-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nuvarande badhus i Oxelösund invigdes 17-19 september 1971, tillsammans med kommunens satsning på skol- och fritidsanläggning på Ramdalen. Svenska mästaren i simhopp, Ulrika Knape och Agneta Henriksson, samt svensk mästare i simning Gunnar Larson deltog i denna festlighet.

Under året 2023 fick man renovera hela bassängen samtidigt som det kom signaler om att kommunerna, Oxelösund och Nyköping, ska samarbeta om nytt badhus/simhall. Centerpartiet i Oxelösund vill att kommunen ska fortsätta ha ett eget badhus/simhall när det så behövs, antingen det blir en renovering eller ett nybygge.

Utifrån den historia som finns om Oxelösund, som badort, vill vi att detta ska förbli en attraktiv kommun, både sommar och vinter. Redan 1886 byggdes det ett varmbadhus i kommunen och 1896 byggdes även ett kallbadhus. Här har många sim- och hopptävlingar arrangerats och för våra turister fanns även badhotell.

Man var förutseende med att redan 1885 bygga badhotellet, med 43 gästrum, men säsongen varade endast mellan 1 juni till den 31 augusti. Det fanns då ett behov av ett badhus. När dessa hus revs, varmbadhuset 1915 och kallbadhuset 1946, så fanns bara våra badplatser kvar. Självklart rustade kommunen upp Stenviksbadet och byggde badplats i Jogersö. Och inte att förglömma Femöre.

Idag har vi möjligheten att bada både inomhus och utomhus i Oxelösund, året om. Och detta vill vi att så ska det förbli! Våra grundskoleelever ska lära sig simma, men då helst i badhus vintertid. Våra äldre ska ha möjlighet till både vattengymnastik och simning även när det är dåligt väder ute. För oss i Centerpartiet i Oxelösund är detta en viktig fråga, att bevara vår badkultur och kommunen som en badort.