Oxelösunds hemtjĂ€nst – dags för reflektion och handling

"Det Àr med en kÀnsla av bÄde besvikelse och hopp jag tar del av Ärets HemtjÀnstindex" skriver insÀndarskribenten. Arkivbild

"Det Àr med en kÀnsla av bÄde besvikelse och hopp jag tar del av Ärets HemtjÀnstindex" skriver insÀndarskribenten. Arkivbild

Foto: Johanna Sandgren

InsÀndare2023-12-10 20:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Àr med en kÀnsla av bÄde besvikelse och hopp jag tar del av Ärets HemtjÀnstindex för 2023, dÀr Oxelösunds kommun Äterigen befinner sig bland de lÀgst rankade kommunerna i landet. Trots en marginell förbÀttring frÄn föregÄende Är, Àr det tydligt att det finns omrÄden som krÀver omedelbar uppmÀrksamhet och handling.

En ljusglimt Àr den förbÀttring som har intrÀffat inom omrÄdet Information, dÀr kommunens hemsida nu rankas pÄ plats 112 jÀmfört med plats 283 föregÄende Är. Detta visar pÄ möjligheten att göra positiva förÀndringar nÀr rÀtt ÄtgÀrder sÀtts in.

Samtidigt Àr det oroande att notera den betydande försÀmringen inom omrÄdet Stöd och utveckling, dÀr Oxelösund har rasat frÄn plats 11 till 269. Det Àr viktigt att granska orsakerna bakom denna dramatiska förÀndring och vidta ÄtgÀrder för att sÀkerstÀlla att personalen fÄr det stöd och den utveckling de behöver.

Ett inspirerande exempel kommer frÄn Fagersta, en kommun som liknar Oxelösund. Deras fantastiska förbÀttring, frÄn plats 285 till plats 36, visar pÄ möjligheten att genom samarbete mellan chefer, personal, politiker, pensionÀrsföreningar och fackförbund som Kommunal, skapa verkliga förÀndringar och höja standarden pÄ hemtjÀnsten.

Det Ă€r dags för Oxelösunds kommun att ta lĂ€rdom av framgĂ„ngsexemplen och agera. Genom att skapa en öppen dialog och samarbete mellan alla berörda parter – inklusive kommunens ledning, personal, Ă€ldre invĂ„nare och deras företrĂ€dare – kan ocksĂ„ vi Ă„stadkomma de förĂ€ndringar som behövs.

Ytterligare information om HemtjÀnstindex 2023, finns pÄ www.hemtjanstindex.se