För detta, sa man i enighet, krävs förbättrad personalpolitik. Så att sjuksköterskor stannar kvar, särskilt på sjukhusens vårdavdelningar. Därför tillfördes ekonomiska resurser för att skapa arbetsscheman med arbete två helger av fem i stället för varannan.
Facit är dystert. På grund av kreativ tolkning av politiska beslut från HR-avdelningens sida har arbetsscheman ytterligare försämrats. Nu slutar i allt stridare ström även undersköterskor. Bemanningen har krympts så att patientsäkerhet regelmässigt hotas. Avdelning 10 i Nyköping stängdes nyligen på grund av personalbrist. På akutvårdsavdelningen arbetar sedan en tid en ensam sjuksköterska natt. Intensivvårdsavdelningen är ständigt fullbelagd med patienter som saknar plats på annan avdelning. Risken för felprioritering är enorm. Enskilda patienters liv sätts regelbundet på spel.
Senast en ung kvinna med influensa som av platsbristskäl nekades IVA-vård och som strax efter ankomst till akutvårdsavdelningen slutade att andas.
Det är mot den verkligheten fyra landstingsråds debattinlägg (SN 25/2) måste ställas. En text fylld av floskler med budskapet att landstinget styr bort från omoderna sjukhus mot framtidens vård med mobila team och en ny dimension inom sjukvården då vårdplatser blir flexibla och tydligare tar sin utgångspunkt i största möjliga patientnytta.
Ordbajs författat av informationsavdelningen som beordrat landstingsråden att underteckna. Bemanningssituationen på landstingets tre sjukhus är i dag farligare än någonsin samtidigt som den politiska ledningen låter fallet fritt få fortsätta. Hur ska det gå?
Anders Mansten
Anestesiläkare och landstingsfullmäktigeledamot för VfP