SN publicerade den 24/2 en debattartikel av två centerpartistiska riksdagsledamöter, Martin Ådahl och Martina Johansson. De bägge lyfter där en mycket viktig fråga, arbetslösheten.
En fungerande välfärdsstat är i mångt och mycket beroende av att människor arbetar, försörjer sig själva och betalar skatt. Siffror från SCB 17/2 visar att arbetslösheten i Sverige låg på 10,4 procent. Detta enligt AKU (Arbetskraftsundersökningarna) som utgör Sveriges officiella statistik och som genomförs på uppdrag av riksdag och regering. 10,4 procent innebär att 592 000 av landets arbetsföra medborgare saknade ett arbete när undersökningen gjordes.
Detta är givetvis en besvärande hög siffra för vilken regering som helst. Om Sverige ska fortsätta upprätthålla sin välfärd måste alla ansvariga parter, politiker, fackförbund och näringsliv, borra sig ned i grunden och analysera varför Sverige toppat statistiken i EU under en lång rad år. Att bidragssystemen finansierar människors vardag ses med rätta med allt mindre blida ögon. Likaså att människor som jobbat hela sitt liv i allt större utsträckning tvingas finansiera framtida pensioner för alla de som inte uppnått kraven.
Martin Ådahl och Martina Johansson har givetvis en poäng när de lyfter frågan. Arbetslösheten är oacceptabelt hög och det räcker gott att hålla sig till rena fakta. Därför känns det angeläget att ifrågasätta vad de bägge i sin debattartikel menade med orden ”Sverige rusat till den fjärde högsta inom unionen”, syftat på arbetslösheten i EU. LO-ekonomen Torbjörn Hållö skrev i Europaportalen 2020, att Sverige redan innan pandemin hade en högre arbetslöshet än merparten av EU:s medlemsländer. Vi har länge toppat denna mindre smickrande statistik och där pendlat mellan en tredje- och en fjärdeplats, efter de ständigt krisande länderna Spanien och Grekland. Detta har man gjort under både nuvarande och föregående regering.
Att representanter för ett parti i kris använder överdrifter i sitt narrativ kanske hör till spelet, men att hålla sig till sanningen brukar faktiskt vara ett bra recept. Så vad menade egentligen Martin Ådahl och Martina Johansson när de skrev att ”Sverige rusat till den fjärde högsta inom unionen”?
Rusat till vad då?
"Att representanter för ett parti i kris använder överdrifter i sitt narrativ kanske hör till spelet, men att hålla sig till sanningen brukar faktiskt vara ett bra recept", tycker insändarskribenten.
Foto: Privat
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.