Så sätter kommunen hyrorna

Kommunen går mot marknadsmässiga hyror, skriver Kent Nyman och Mikael Karlsson.

Kommunen går mot marknadsmässiga hyror, skriver Kent Nyman och Mikael Karlsson.

Foto: Tommy Kägo

Insändare2022-01-25 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I flera artiklar i SN (10, 11 och 15 januari 2022) diskuteras hyresnivån för en av Nyköpings kommuns kommersiella lokaler, Mårtens hus. Det är bra med extern granskning och vi har förståelse för att frågor kan väckas kring hur kommunen sätter nivåerna. Vi kan och ska vara mer tydliga kring detta.

I korthet är förklaringen att tidigare gällde principen självkostnadspris, nu är principen marknadshyra för externa aktörer i de kommersiella hyreslokalerna. Däremot finns alltid fler aspekter som påverkar de enskilda fastigheterna.

I mars 2019 kunde avtalet med Mårtens hus ha sagts upp, men beslutet var då att invänta den externa konsultrapport som Fastighetsägarna Mittnord påbörjat på uppdrag av kommunen. Slutrapporten levererades i augusti 2019 och är nu en bra vägledning som ingår i kommunens beslutsunderlag vid hyressättning och eventuell försäljning av lokaler. 24 fastigheter granskades i rapporten, 18 av dem ansågs ligga fel. Några hyresavtal är redan omförhandlade, för Mårtens hus och andra står det på tur i närtid.

Kommunen med sitt lokalbestånd ska bidra till en blandning av verksamheter i Nyköping, utveckling i ett visst område eller se till att vissa lokaler fortsätter att vara öppna för allmänheten. Samtidigt ska vi inte ska störa den kommersiella marknaden. Genom att kommunen tidigare använt sig av principen självkostnadshyra har äldre lokaler med låga eller inga investeringskostnader fått låga hyror, eftersom vi främst har tittat på driftskostnaden för lokalen. Alla hyror har dock höjts enligt index varje år. Nu går vi mer mot marknadsmässiga hyror. När det finns möjlighet att säga upp avtalen för omförhandling så kommer det att ske.