Dag Bergentoft (M) lyfter i SN 14/10 behovet av kraftsamling för att vända negativ trend för sällanköpshandeln i Oxelösund.
Som verksam inom hållbar platsutveckling kan jag bekräfta att den typ av handelsplatser Järntorget kan kategoriseras som, stadsdelscentra, har det tuffast i Sverige sedan ett antal år. Generell anledning är att konsumenter sätter pris och produktutbud högst när de utvärderar olika handelsplatser och stadsdelscentra har svårt att konkurrera på dessa variabler.
Är då allt avgjort? Svaret är ett entydigt nej på den frågan. Ett stort antal orter har framgångsrikt funnit vägar att konkurrera med internethandel, externa big box butiker samt närbelägna städer med överlägset utbud.
Receptet stavas samverkan över organisatoriska gränser. Kommuner som tar den ledartröja som Dag Bergentoft (M) nämner och samlar intressenter såsom fastighetsägare, handel- och besöksintensiv service och andra huvudaktörer.
Dessa parter har olika tidsperspektiv för sin verksamhet och olika förväntningar och behov. Särintressen måste därmed rymmas inom ramen för en gemensam vision för handelsplatsen.
En oberoende koordinator vars enda lojalitet ligger mot uppfyllelse av fastställda delmål på vägen mot visionen är en förutsättning för att samverkan ska fungera. Denne koordinator ska personifiera visionen och måste följaktligen vara en oförtröttligt arbetande ambassadör som tar alla de nödvändiga diskussionerna för att successivt förankra målbilden hos allt fler.
En extremt utsatt roll som kräver rätt kompetens och personliga egenskaper. Ofta fördel om personen kommer utifrån och saknar relationer till aktörer och kan ställa frågor och fastställa nuläge med objektiva perspektiv. Att vederbörande har stöd i sitt arbete och sin ensamma roll i branschorganisationer såsom Centrumutvecklare.se och Svenska Stadskärnor säkerställer nätverk och vidareutbildning som kommer arbetet på orten till gagn.
Det är upp till Oxelösund att besluta hur de vill ha sin framtida handelsplats!
Jan Bergman
Konsult Hållbar Platsutveckling Calaicia