Sjöbodarna vid Femörekanalen ska bevaras

Insändarskribenterna vill att sjöbodarna vid Femörekanalen ska stå kvar på sina platser. Arkivbild

Insändarskribenterna vill att sjöbodarna vid Femörekanalen ska stå kvar på sina platser. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Insändare2024-04-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom historien har Oxelösund gjort sig känt för att riva gammalt och i bästa fall bygga nytt. Så vill man även göra vid Femörekanalen. Kommunen vill flytta sjöbodarna för en byggnation av 150–200 bostäder vid gamla Båt & motor-fastigheten. Tanken är att flytta bodarna utmed Strandvägen.

Är det ens lämpligt att bygga bostäder på en mark som dels är förorenad, dels innehåller stora mängder lera? Vi i Centerpartiet Oxelösund har drivit frågan om att bevara sjöbodarna sedan 2018 och det har blivit en lokal huvudfråga. 

Vi är inte emot en byggnation, men sjöbodarna ska bevaras där de står i dag. Sjöbodarna vid kanalen är kulturhistoria och ska bevaras som sådan, något som vi med stolthet ska kunna visa upp för turister och besökare. Vi blir en fattig kommun utan sjöbodarna!

Om det byggas bostäder så bör det byggas låga bostäder som integreras med sjöbodarna, eller varför inte göra hela området till ett fantastiskt fint grönområde med gångstråk och kanske ställplatser för husbilar? Att området kring sjöbodarna måste rustas må så vara, men lägg i så fall pengar och kraft på att rusta området i och kring sjöbodarna och Oxelösund får en kulturhistoria att visa upp. 

Att tro att man skulle kunna bygga och sälja 150–200 lägenheter till hugade spekulanter som vill flytta till kuststaden ter sig naivt eftersom man inte lyckats sälja och bygga på sista delen av Motorbåtsvägen och andra områden i kommunen. 

Tänk om och gör rätt! Bevara sjöbodarna vid Femörekanalen!