Många tvingas stå och antalet lediga platser minskar framförallt vid påstigning på bussterminalen. Det är tråkigt att man, på grund av omständigheterna, ska behöva pressa sig fram för att kunna stiga av. Barn och vuxna som önskar att nyttja säkerhetsbältet, vilket är ett lagkrav (skyltat i 561-bussen), får inte alltid sittplatser, på grund av att övriga resenärer väljer att sitta ner, fast utan säkerhetsbälte. Självklart ska personer vid behov få en sittplats, men snälla, överlåt platsen till den som vill utnyttja bältet.
Inser Sörmlandstrafiken att ungdomarna utsätts för risk när de tillåts stå i bussen? Vad sker om någon ramlar och skadar sig? Men, vad säger bussbolaget?
Åsnan Algot och Kossan Mu
Svar från Sörmlandstrafiken:
Inledningsvis beklagar vi att skribent ”Åsnan Algot och kossan Mu” upplever överfulla och trånga bussar. Vi arbetar ständigt med att se över utbudet av trafik. Det finns linjer där vi har många stående och där kan på flera sträckor bli aktuellt att utöka trafiken.
Vad gäller bältesanvändning finns det ett lagkrav på att använda säkerhetsbälte om sådant finns, vilket det ska göra på bussar tillverkade senare än 2004. Bussar byggda för tätortstrafik, (inga hastigheter över 70 km/h) behöver dock inte ha säkerhetsbälten. Det finns ingen generell regel om att man inte får stå i buss utrustad med säkerhetsbälten. Bussarna som går på linje 561 är i regel av märket Volvo och brukar ha tillstånd att ha plats för 20-25 stående resenärer. Lagkravet säger att resenärer ska informeras om kravet att använda säkerhetsbälte. Information om bältesanvändning finns i form av anslag, ofta som dekaler. Förare uppmuntrar också ibland till bältesanvändning via utrop. Huruvida resenärer väljer att använda bälte eller inte är däremot svårt för föraren att kontrollera.
Sörmlandstrafiken är måna om resenärers säkerhet och har för avsikt att göra informationsinsatser både vad gäller bältesanvändning och om hur vi kan hjälpas åt på bussarna så att det blir lättare för alla.
Mari Widegren, Trafikutvecklare Sörmlandstrafiken