Skyll inte ifrån – lös problemen i stället

Varför tog man inte chansen när man haft så gott om tid?

Insändare2016-11-14 08:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN den 25 oktober berättades att byggstarten av Nyköpingshems bostäder ovanpå Åkrokengaraget kan dröja fram till våren på grund av överklagande av bygglovet. Detta är en sanning med modifikation. Överklagandet till mark- och miljödomstolen gäller tillgängligheten för funktionshindrade på Västra Kvarngatan och till huvudentrén även om det finns en rad andra oklarheter med detta bygge.

Bakgrunden är att i Nyköpingshems ansökan om bygglov förläggs entréplanet under Västra Kvarngatans marknivå, vilket får till följd att tvärlutningen på gångbanan blir långt över vad som är tillåtet. Det blir i praktiken omöjligt för personer med rullstol eller rullator att använda gångbanan och huvudentrén mot Kvarngatan.

Vad som begärs i överklagandet är att Nyköpingshem ska visa en lösning som uppfyller myndighetskraven för tillgänglighet. I överklagandet påpekas att man är beredd att återkalla detta så fort en acceptabel lösning presenteras. Nyköpingshem har avstått från möjligheten att visa en sådan för mark- och miljödomstolen.

Varför tog man inte chansen när man haft så gott om tid? Då hade man kunnat börja bygga i somras. Beror det på att man inte vet hur man ska lösa det eller tänker man bygga enligt bygglovet ändå, vilket lär få till följd att Västra Kvarngatan måste sänkas från Slottsgatan och förbi huvudentrén? Ytterligare en miljonskräll för skattebetalarna.
Kommunen ska inte ge bygglov utan att man visar att utformning av byggnad och tomt uppfyller tillgänglighetskraven för funktionshindrade. Trots det gick bygglovet igenom i fallet Åkroken. Kommunen har ju själv fingrarna i syltburken! I andra bygglov måste byggnaderna anpassas efter gatunivån, men i fallet Åkroken får tydligen gatan anpassas efter den tilltänkta byggnaden.

Snälla Nyköpingshem och kommunen, skyll inte på vresiga överklaganden att 100-miljonersbygget Åkroken kommer att stå oanvänt i över två år. Lös i stället de självförvållade problemen!

Jan Moberg

Läs mer om