Kommuner som ser över sina matkostnader inser snabbt att kött och andra animaliska produkter utgör en oproportionerligt stor del av matbudgeten. Skolor som bytt till helt vegetarisk kost har kunnat anställa kockar, köpa mer ekologiskt och bättre råvaror och kunnat höja standarden på maten rejält. Det innebär både miljövänligare och hälsosammare skolmat, till samma eller lägre pris.
I samhället finns det många kosthållningar att ta hänsyn till för den som lagar mat till andra. Det här kan bli en utmaning, inte minst i skolor eller på andra offentliga platser där människor med olika bakgrund, religion, vanor, allergier och etiska ställningstaganden möts. Frågan är vad alla kan äta? Vad är den gemensamma nämnaren?
Vi tror att det bästa svaret på frågan är mat från växtriket. Det finns väl ingen livsstil som avråder från ugnsrostade rotfrukter? Och en krispig sallad eller en mustig böngryta är definitivt inte farlig för hjärtat. Mat från växtriket gör också att den växande skaran människor som tagit ställning mot uppfödning och dödande av djur kan känna sig inkluderade.
Vi uppmuntrar därför kommuner, myndigheter, företag, ideella organisationer – och även privatpersoner – att införa vego som norm.
Kommuner, landsting och myndigheter kan göra stor skillnad. Därför uppmanar vi regeringen att stötta och främja offentliga verksamheter i deras arbete med att dra ner på köttkonsumtionen och att sätta upp konkreta mål för minskning av köttkonsumtionen i den nationella livsmedelsstrategin.
Vegonormnätverket
Emma Söderström
Sigge Knuutinen Carlsson
Per-Anders Jande
Jonas Norberg
Edward Williamson
Ronja Pyyaho
Petronella Wadle
Jill Selander
Kristoffer Virtanen
Joakim Ivarsson
Olle Lindberg
Linnea Brunzell