Stoppa kortare dygnspass inom LSS

"Besluten om att införa kortare dygnspass inom LSS kommer att få allvarliga konsekvenser" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

"Besluten om att införa kortare dygnspass inom LSS kommer att få allvarliga konsekvenser" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2023-10-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Besluten om att införa kortare dygnspass inom LSS kommer att få allvarliga konsekvenser för både brukare och personal. Fackföreningen Nyköpings LS av SAC Syndikalisterna och vi som arbetar inom omsorgen vill sätta fokus på dessa problem och stoppa avtalet mellan kommunal och SKR.

För boende inom LSS kommer kortare dygnspass att bli ett hinder. Längre resor som en gång var möjliga kommer att vara en omöjlighet. Aktiviteter kommer att avbrytas på grund av skiftbyten. De boende behöver ha kontinuitet i sina vardagliga liv, och den möjligheten kommer att gå förlorad.

Men det kommer inte bara att vara de boende som drabbas. Personalen kommer också påverkas negativt. Vi kommer att få mindre sammanhängande ledighet, fler arbetspass och en arbetsmiljö som blir allt mindre attraktiv. Det är redan en utmaning att rekrytera och behålla personal inom social omsorg, och kortare dygnspass kommer att göra situationen ännu svårare. Kontinuiteten i vårt arbete kommer att bli sämre, och det finns risk för uppsägningar.

Nyköpings LS bjuder in medlemmar inom Kommunal samt alla andra LSS-arbetare att komma till ett medlemsmöte för att diskutera vidare vad vi kan göra tillsammans. Vi kan inte längre acceptera att våra arbetsvillkor ignoreras. Det är dags att göra vår röst hörd och kämpa för en bättre arbetsmiljö för oss själva och för de personer vi är här för att stödja.