Storregion på villovägar

Nu är region bildningen på tapeten igen. Den ska enligt givna direktiv ske genom sammanslagning av de nuvarande landstingen, så att regionerna får ett befolknings underlag som skattemässigt orkar bära vårdkostnaderna inom regionen.

Tågstationen

Tågstationen

Foto:

Insändare2016-03-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men är detta vettigt? Visst är vårdfrågan betydande, men är det den enda eller ens den viktigaste faktorn i regionsammanhang? Viktigare är väl goda kommunikationer med bra vägar och järnvägar, det vill säga en bra infrastruktur. Varför har man inte utgått från rådande och planerad infrastruktur i stället för gamla landstingsgränser, som ju är en relik från 1600-talet?

Mina förslag är följande:

1) Utgå från befintlig/planerad infrastruktur och definiera ett antal funktionella infrastrukturstråk, till exempel E4 söderut respektive E4 norrut, E18/E20 och låt dessa stråk bilda ett skelett/blodomlopp för regionbildningen.

2) Låt kommunerna vara byggklossar i stället för landstingen. Sätt kött på benen genom att låta kommunerna välja vilket stråk de vill ansluta sig till.

3) Fastställ regiongränserna.

4) Avskaffa landstingen. Sjukvården kan organiseras på ett mer funktionellt sätt än i dag. Ur demokratisynpunkt räcker det med två nivåer, riks och kommunal nivå.

Kanske kan i bästa fall processen sluta med att antalet regioner kan reduceras till fyra stycken nämligen, Sverige Syd, Väst, Ost och Nord med förslagsvis huvudorter Malmö/Köpenhamn, Göteborg, Stockholm och Umeå. Sådana regioner skulle ju bli av europeiskt format och kunna göra sig gällande bland de europeiska storregionerna.

Jag uppmanar våra politiker att tänka nytt, tänka om och göra om. Av alla insändare och inlägg att döma förstår jag, att jag inte är ensam om att förkasta det lagda förslaget till regionindelning. Det är viktigt att allmänheten gör sin röst hörd. Jag uppmanar er därför att fortsätta framföra era åsikter i tidningar och på sociala medier.

Hans Nilsson (Liberal )

Läs mer om