TTIP – hur ska det gå för svenska livsmedel?

Sverige har bättre djurskydd och tuffare krav på livsmedelshantering än övriga Europa.

Insändare2016-07-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen läcktes dokument från TTIP-förhandlingarna. De visar bland annat att amerikansk livsmedelsindustri trycker på för lägre standarder än EU:s. Mer kemikalier, ingen försiktighetsprincip, mer hormoner, antibiotika och GMO än vad som är tillåtet i EU, är USA:s utgångsläge i förhandlingarna. Det är konkurrensfördelar som amerikanska producenter vill behålla så mycket som möjligt av. Det finns starka folkliga opinioner i USA mot dessa miljö- och hälsofarliga standarder. Och mot TTIP och dess systerprojekt.

I Europa finns också starka opinioner för miljö-, hälsoskydd och god arbetsmiljö, som ser TTIP som ett hot. Miljontals människor har manifesterat mot TTIP i Tyskland, Spanien etc. I Sverige har också manifesterats, men mycket blygsammare. Det jag vet om TTIP och opinionerna i andra länder kommer till allra största delen från icke-svenska källor. Fram till 2014 i stort sett bara amerikanska. Svenska medier skriver inte mycket. Södermanlands Nyheter brukar framhålla svenska livsmedels fördelar. Bra tycker jag. Men jag har inte läst något alls om hur svensk livsmedelsproduktion kan påverkas av konkurrensen om TTIP blir verklighet.

Jag har ett intryck att det ekonomisk-politiska etablissemanget tycker att handelsfrågor ska skötas utanför politiken.

På ledarplats i SN förekommer någon gång ämnet. Inte ofta, men när det händer verkar SN ha full tilltro till att TTIP blir bra. Tror SN att TTIP blir oproblematiskt för svenska livsmedelsproducenter? Det skulle jag vilja veta.

Kjell Granrot

Läs mer om