Ungdomars engagemang i klimatet

Insändarskribenten menar att en del ungdomar är bortskämda och inte ser helheten i samhället när de engagerar sig i klimatförändringarna.

Insändarskribenten menar att en del ungdomar är bortskämda och inte ser helheten i samhället när de engagerar sig i klimatförändringarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2019-06-17 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lätt för ungdomar i allmänhet och "bortskämda" ungdomar i synnerhet att engagera sig i "klimathotet" utan att behöva ta hänsyn till helheten. Helst vill denna grupp se ett stopp av allt som "hotar" klimatet.

Förbjud bilar, lastbilar, flygplan, plastkassar, vedeldning, kolkraftverk, kärnkraft, fliseldade kraftvärmeverk, lägg ner industrier, stäng gruvor, förbjud nötkreatur som släpper sig och allt annat som genererar någon form av utsläpp.

Hur ska samhället fungera utan transporter, elektricitet, vatten och värme? Ska vi återgå till att bli ett självförsörjande bondesamhälle? Då måste alla ha en egen jordplätt för att odla sitt årsbehov av grönsaker, spannmål och annan gröda. Dessutom måste alla ha varsin ko eller get för att barnen skall få mjölk.

Demonstrationer för klimatet tar lätt fokus från samhällets övriga problem. En havererande sjukvård, katastrofal åldringsvård, en skola som inte fungerar, en ökande segregation i samhället och en brottslighet som eskalerar utan att vårt samhälle orkar ta itu med något av problemen.

Dagens "bortskämda" ungdomar skulle inte klara många timmar utan sitt facebook, instagram, twitter eller vad det nu heter, om dom istället var tvungna att läsa läxor, rensa ogräs i grönsakslanden, skotta snö eller mjölka kor. Det är lätt att ställa krav utan att behöva se konsekvenserna av sina krav.

Världens egentliga problem törs inte många tala om. Att vi är för många människor på klotet, och att resurserna inte räcker till. På sikt leder denna överbefolkning till massdöd i form av epidemier, svältkatastrofer och krig mellan olika folk då människorna måste slåss om tillgång på mat, råvaror och rent vatten.

Läs mer om