Sveriges kommuner och landstings rankning av Sveriges skolor: Gnesta på plats 274 av 290 kommuner. Lärarförbundets rankning: Gnesta på plats 268 av 290. Året innan plats 200.
Katastrofala siffror, bland de sämsta i Sverige. Det är med stor oro för mina barnbarn, mina vänners barnbarn och allas barn och barnbarn jag undrar varför har det blivit så här illa?
Fråga till kommunens högsta ledning KS ordf (styrt i 6 år) KS vice ordf ( styrt i 2 år): vad gör ni åt problemet, eller kanske bättre att fråga vad har ni inte gjort och varför inte? Tiden har ju funnits.
Allas våra barn är vår framtid och då är skolan en av de absolut viktigaste områdena. Våra barn har rätt till en skola bland minst topp 100, gärna Sveriges bästa skola.
Samarbetar inte Gnesta med Trosa kommun i flera områden, kan det vara en idé att se och lära av dem.
Notera att ingen skugga faller över våra duktiga lärare och övrig skolpersonal. Detta är en klar politisk fråga, skaffa de verktyg och resurser skolan behöver. Vad jag bedömer, efter diskussioner på nätet och ute i samhället, är jag bara en av många som oroas av detta dåliga resultat. Vi vill se kraftfulla insatser nu.
Håkan Bratt
Politikerna svarar: Vi har skolan under lupp
En skola av hög kvalitet, som ger alla elever möjligheten att lyckas, är ett av våra viktigaste politiska mål. Idag är vi tyvärr inte där. Samtidigt som såväl föräldrar som elever över lag är väldigt nöjda med Gnestas skolor, ser vi en oroväckande trend i att allt för många elever har lämnat grundskolan med ofullständiga betyg, trots att våra skolor har bättre ekonomiska förutsättningar är genomsnittet i riket.
Det var i ljuset av detta som barn- och utbildningsnämnden för ett år sedan beslutade att se över den pedagogiska verksamheten ur pedagogiska, organisatoriska och ekonomiska perspektiv, vilket mynnade ut i bland annat en ny skolorganisation som funnits på plats sedan denna hösttermins start.
Dessutom har vi rekryterat en ny skolledning med ett tydligt uppdrag att höja nivån. Det arbetet är igång och inbegriper såväl utveckling av det pedagogiska ledarskapet, som översyn av resursanvändning, arbetsformer och rutiner.
Utöver det görs från och med nu också en väldigt stor satsning på att utveckla det digitala lärandet som ett stöd och komplement i elevernas kunskapsinhämtning.
Vi har, precis som insändarskribenten, också oroats över den negativa utvecklingen i skolan. Men det är också därför vi valt att agera, och även fortsättningsvis kommer ha skolans utveckling under lupp.
I Gnesta kommuns skolor ska varenda unge få chansen att nå höga kunskapsmål, inget annat duger.
Johan Rocklind (S), kommunalråd
Ann-Sofie Lifvenhage (M), kommunalråd
Annika Eriksson (S), ordf. barn och utbildningsnämnden
Sven Anderson (m), vice ordf. barn och utbildningsnämnden