Idag lever de flesta av oss med en smartphone i handen. I den har vi olika appar som ger oss tillgång till information och som förenklar vår tillvaro, till exempel banken, träningsappar och hälsoappar.
Det finns idag även tillgång till olika appar för att nå läkare över nätet. Det finns teknik för provtagning som jag gör själv och skickar med posten till ett laboratorium. Det finns sockermätare och blodtrycksmätare som sparar resultaten digitalt. Detta är bara några få exempel på vad den digitala tekniken kan bidra med i sjukvården.
Dock är den offentliga vården inte med på denna banan. Det är dags för offentligheten att våga se över de traditionella undersöknings-, diagnostiserings-, kontroll- och behandlingsvägarna. Allt patienten kan göra själv frigör mänskliga resurser till de patienter som behöver den mesta hjälpen. Att använda digitala beslutsstöd vid diagnosställande bidrar till en snabbare diagnos vid vanligt förekommande sjukdomar och frigör mänskliga resurser för de som patienter som behöver mest stöd ,eller de med mer komplexa kombinationssjukdomar.
Om inte den offentliga sjukvården vågar ta steget och gå mot mer digitaliserad vård kommer de privata alternativen gå förbi. I sak inte fel, men med risk att den svaga individen inte får tillgång till den bästa vården.
Martina Johansson
Centerpartist, Västerljung