Våra ledares ansvar inför svenska folket

Svenska folket har nyligen fått förmaningar av regeringen. Dessa råd borde följas av alla, inte minst av beslutsfattarna själva. Annars kan vårt ledarförtroende ta skada. Skriver Olle Brennius.

Svenska folket har nyligen fått förmaningar av regeringen. Dessa råd borde följas av alla, inte minst av beslutsfattarna själva. Annars kan vårt ledarförtroende ta skada. Skriver Olle Brennius.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-01-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska folket har nyligen fått förmaningar av regeringen. Dessa råd borde följas av alla, inte minst av beslutsfattarna själva. Annars kan vårt ledarförtroende ta skada.
Undertecknad minns Per Albin Hanssons beredskapstal från 1939: - Vår egen vilja är samlad och beslutsam. Om branden bryter ut måste vi alla vara på vår vakt!

Svenskarna bjöd verkligen till under krigsåren. 1956 inspekterades den första svenska FN-styrkan av Konung Gustaf VI Adolf. Han tittade varje man i ögonen och sade: -Jag förutsätter att ni alla är besjälade av en önskan att hedra det svenska namnet. Världens ögon äro fästade på er. Ni kan genom ert uppträdande bidra för ökad aktning för Sverige!
Dessa ord följde soldaterna på vägen och Konungen höll sig underrättad.

Dag Hammarskjöld var en stor ledare. Han engagerade sig alltid djupt. Vid förhandlingar i Kairo i mars 1957, tog han sig tid att skicka meddelanden till sina FN-trupper, vilka opererade i Sinaiöknen:
- Jag har klart för mig de svårigheter ni haft för att fullfölja alla plikter, svårigheter som haft att göra med ökenterrängen, problem med förnödenheter och kommunikation, transporter, hälsa vatten o s v. Jag är mäkta imponerad av det sätt UNEF (United Nations Emergency Force) har övervunnit allt och av rapporterna som återspeglar operationens effektivitet och den höga moralen hos officerare och manskap.

Kanske det finns mycket att lära av vår historia?