Varför är det röda halsdukar på stan?

En av de röda halsdukarna som pryder stans statyer.

En av de röda halsdukarna som pryder stans statyer.

Foto: Eva Wassberg

Insändare2025-04-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

10 april, 100 dagar in på året, infaller i år Overshoot day för Sverige. Det är dagen då vårt land har förbrukat sin årsandel av jordens förnybara resurser. Resten av året lånar vi från framtiden. I Sverige lever vi alltså som om det fanns fyra jordklot, och de resurser vi förbrukar från och med den dagen lånar vi av våra barns framtid. Ett lån vi aldrig kommer kunna betala tillbaka.

Vi är många som oroas av utvecklingen. 

Förra året låg för första gången den globala genomsnittstemperaturen 1,5 grader över den förindustriella nivån. Det är den gräns som i Parisavtalet pekats ut som extremt viktig att hålla sig under. Trots det förs en politik som leder till ökade utsläpp – ett enormt svek mot våra barn.

Vi Rebellmammor vägrar ge upp hoppet om barnens framtid och deras möjligheter att växa upp och leva i en trygg och stabil värld. 

För att uppmärksamma att Sverige nu börjar leva i ekologisk skuld sätter Rebellmammor i hela Sverige upp röda halsdukar på stan i samband med 10 april. 

Halsdukarna har stickats av mammor, mormödrar, farmödrar, mostrar, fastrar och allierade och i varje enskild maska har vår oro och vår kärlek till kommande generationer stickats in. Halsdukarna är en symbol både för kärleken till barnen och som en röd gräns för planeten. En gräns som inte får överträdas. 

Vi vill att halsdukarna ska ses som en väckarklocka och en påminnelse. Om att planetens gränser står fast och om att barnens rätt till en framtid inte borde vara förhandlingsbar.