Nu har det gått långt över ett år sedan de tre kommunalråden Urban Granström (S), Malin Hagerström (MP) och Nicklas Franzén (V) deklarerade att Nyköping ska bli Sörmlands mathuvudstad. Ännu saknas information om strategi, handlingsplan och budget för att nå målet. Trots flera mejl till Granström, Hagerström och Franzén så saknas svar.
Det är en synnerligen trist historia av naiv politisk arrogans och brist på kunskap att deklarera lockande, sympatiska och smakliga mål, men inte ha kompetens och muskler att omsätta i seriös handling.
Trevliga möten och bra diskussioner gör ingen nytta och har inget värde om det inte omsätts i handling som leder till affärsmässiga värden för kommunens företagare. Då drar det bara kostnader för både kommun och från de externa personer som engageras. "Fullständigt meningslös succé" är då en passande beteckning.
Likheterna med den paralyserade processen med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi under Buchts ledning är slående. Till branschens förtvivlan trampar minister Bucht bara vatten med utredningar och möten sedan 1,5 år.
Du ska inte tro det blir verklighet, ifall inte nån sätter fart – för att travestera Idas sommarvisa. Ska det bli nåt, så får man lägga manken till!
Förslag på nyttiga åtgärder och kompetens från branschen är det ingen brist. Men ledningsförmåga och beslutskraft verkar saknas i kommunen.
Vi har mängder med positiva exempel och initiativ både från producenter och restauranger, men dessa tas inte omhand och omvandlas till värden.
Detsamma gäller vår lokala utbildning, Nyköping Strand Utbildningscentrum, som fostrat och inspirerat ett stort antal kockar, konditorer och sommelierer till framgångsrika yrkespersoner och entreprenörer inom livsmedel och gastronomi. Några arbetar på Sveriges bästa restauranger med stjärnor i Guide Michelin och andra på Sveriges ambassader eller regeringskansliet. Tidigare elever är också uttagna att som medlemmar i världsledande Svenska Kocklandslaget representera svensk gastronomi i Culinary World Cup och Culinary Olympics. Tänk vilka ambassadörer dessa skulle kunna vara för Nyköping och Sörmland!
Samtidigt behandlas skolan styvmoderligt när det gäller den kommunala skolpengen. Ersättningen ligger långt under riksgenomsnittet. Trist sätt att löna en fin skola.
Food Scout
"Vi vill ge arbetet tid"
Arbetet med frågorna kring mat i Nyköping pågår på fler områden, bland annat inom innovation för producenter och förädlare i Matverk som är den riksomfattande årliga tävling där finalen hålls i Nyköping sedan ett par år tillbaka. Vi har också nyligen anslutit oss till det femåriga projektet MatLust vars mål är att bidra till hållbara små och medelstora livsmedelsföretag i hela Stockholmsregionen.
Vi är också aktiva i arbetet inom Stolt Mat i Sörmland, som verkar för högre omsättning och fler arbetstillfällen inom området mat.
Den besöksnäringsstrategi vi nu arbetar efter togs fram tillsammans med representanter från besöksnäringen där bland annat restauratörer och Nyköpings Strand ingår.
I strategin finns en tydlig ambition om att få fram flera områden där det arbetas med matfrågor. Vi ser precis som du att vi har en bit kvar till önskad nivå, men vi tror att det här är rätt väg att gå.
Vi vill ge det här arbetet tid eftersom vi vill att resultaten ska kommer ur ett samarbete med näringslivet och ge oss möjlighet att tillsammans skruva på arbetsmetoderna så att vi når de önskade effekter vi gemensamt kommit överens om.
Urban Granström (S)
Kommunstyrelsens ordförande