Samtidigt ifrågasätter hon vår förmåga att ta kloka beslut om hur vår skog ska skötas.
Den svenska skogen är en stor resurs för vårt land. Skogsnäringen ger årligen ett exportnetto på 100 miljarder kronor. Trä är en förnybar råvara som kan återvinnas. Energi från skogen kan ersätta fossila bränslen (och utländska sopor!). Växande skog (inte färdigväxt) tar upp koldioxid och bidrar till att mildra klimatförändringen. Friluftsliv, rekreation, biologisk mångfald mm.
Så vi är helt överens, Åsa, det finns många anledningar att sköta skogen på ett klokt sätt.
Du tror det bästa är om "alla" får våra med och bestämma över hur skogen ska skötas.
Här är vi inte överens. Vi, privata skogsägare, vill ha ett ekonomiskt utbyte av vår skog, vi vill avverka, gallra och plantera för att producera. Men, vi ser också ett ansvar i att ta hänsyn till andra intressen, och det gör vi.
Alla skogsägare avsätter frivilligt en del av sin skog orörd. Andelen riktigt gammal skog (äldre än 120 år) har ökat från 2 % 1930, till 5 % 2010. Andelen död ved i skogen är idag 10 gånger högre än på 1930-talet.
För oss på vår fastighet, är skogen ett stort intresse. Vi blir stolta när svampplockare och hundpromenerare ger oss beröm för de fina skogarna. Inför en avverkning väljer vi ut träd som ska sparas av miljöskäl. Vi försöker styra maskinarbeten till tidpunkter då de ska ge minst skada.
Att vi idag har en skog med stor mångfald, beror på att landets 330.000 privata skogsägare i generationer på ett ansvarsfullt sätt brukat sina marker. Vi ser vårt skogsägande som ett arv och något som ger oss själva och många andra glädje, ro och upplevelser. Vi vill spara unika miljöer, bruka med aktsamhet och hänsyn till både djur, växter och människor. Så Åsa, som svar på dina frågor:
– Jo, du är välkommen att plocka svamp och läka din stressade själ i våran skog. Ingen har ifrågasatt detta.
– Jo, vi vet att skogen är en förutsättning för mycket av liv på jorden. Det är därför vi brukar den som vi gör.
– Jo, våran skog idag har ett minst lika högt naturvärde och virkesinnehåll som då vår far/farfar lämnade den till oss.
– Jo, mesar, rådjur, myror, blåbärsris och svampar har all rätt att vistas i vår skog. Och det gör de. I riklig mängd.
Och så kommer det att fortsätta att vara, om vi privata skogsägare får sköta våra skogar. Vi tror att vi som dagligen lever nära naturen och dess skiftningar har kompetens att klara det. Däremot är vi mycket oroliga för hur det kommer att bli om "alla" ska vara med och bestämma.
Karin Andersson Gunnar Andersson Två generationer skogsägare, Berga, Vrena