Telia: "Vi ser oerhört allvarligt på dessa oseriösa metoder"

"Det är väldigt vanligt att varumärket obehörigt utnyttjas i säljsammanhang", skriver Telias presschef.

"Det är väldigt vanligt att varumärket obehörigt utnyttjas i säljsammanhang", skriver Telias presschef.

Foto: Ekuriren

Insändare2025-04-15 08:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ledaren 7 april med rubriken Låt oss få slippa telefonförsäljare

I den Expressen-artikel du hänvisar till framgick det inte om det är någon som ringt på uppdrag av Telia eller påstått sig ringa för Telia. Det fanns heller inga uppgifter om vilket telemarketingföretag det rör sig om. Av naturliga skäl är det svårt för oss att bemöta ett sådant exempel, mer än att vi naturligtvis beklagar att det förekommit en dålig upplevelse med en säljare där vårt varumärke har omnämnts.

Vi är en ledande aktör med många kunder och precis som du skriver inger vårt varumärke förtroende. Just därför är det väldigt vanligt att varumärket obehörigt utnyttjas i säljsammanhang. Det innebär att de påstår sig ringa från Telia, eller exempelvis frågar kunden om de har Telia för att på så sätt få den uppringda att tro att det är Telia. Vi ser oerhört allvarligt på dessa oseriösa metoder som drabbar oss, branschen och framför allt våra kunder.

Så vill vi inte ha det. Våra kunders upplevelse är helt central för oss. Därför väljer vi noggrant ut de partners vi samarbetar med och de jobbar utifrån omfattande processer, rutiner och högt ställda krav. Varje år genomförs hundratusentals samtal, och för att säkerställa kvalitet och kundupplevelse är det också avgörande för oss att kontinuerligt följa upp med samtliga partners.

Det innebär att vi ständigt genomför både utbildningar och kvalitetskontroller, och om någon vi anlitat inte uppfyller våra krav ser vi över vilka åtgärder som behöver vidtas. Skulle det visa sig vara alldeles för stora brister eller avvikelser, kan det självklart även bli aktuellt att avsluta ett samarbete. Förutom detta följer vi bestämmelserna hos NIX-telefon, och för privatkunder följer vi Telekområdgivarnas uppföranderegler.

För kännedom minskade ARN-anmälningar mot Telia med mer än 50 procent under 2024, och ytterst fåtal av dessa rörde telemarketing. På Konsumentverket har vi en totalminskning på 20 procent 2024, och även där har ärenden rörande telemarketing minskat stort. Mycket på grund av att vi felaktigt fått anmälningar registrerade på oss som egentligen ska läggas på andra bolag, som uppger sig vara från oss. En annan vanlig felregistrering för oss har varit ärenden kopplade till ett bolag med snarlikt namn.

Om osäkerhet uppstår när en telefonförsäljare ringer, är vårt råd att kontrollera vilket bolag de ringer från och stämma av om de är listade som partner på vår hemsida. Är de listade där ska man som kund känna sig trygg med att samtalet är på uppdrag av Telia.

Roija Rafii, presschef Telia Sverige

Svar: Ibland är det talande, inte vad man bemöter, utan vad man väljer att tiga om. I sitt svar på min ledare om otryggheten många känner inför telemarketing, berör Telias presschef bara den ena Expressen-artikeln som refereras till. Kanske för att den andra, som berör en kund som är missnöjd efter att ha fastnat i dubbla abonnemang efter ett samtal med ett av bolagen som är listat som en partner på Telias hemsida, är betydligt svårare att vifta bort.

Det är beklagligt att oseriösa skojare ringer upp och uppger sig komma från etablerade bolag, men det motsäger inte bilden av att det är svårt som kund att veta vad man ska göra när någon ringer upp. Det är själva problemets kärna, och varför många anammar principen att aldrig köpa något från en telefonförsäljare.

Den problematiken är förstås större än vad Telia kan ta ansvar för, men som stort företag gäller det att göra sin del. Om Telia upplever att man gör det fullt ut är det finemang – men om kunderna inte håller med går det inte att snacka bort, ens med den lenaste telefonförsäljarstämman.

Mimme Björnsdotter Grönkvist, ledarskribent Liberala Nyhetsbyrån