Vi är syrier och visst, vi är flyktingar. Men vi är också högutbildade. Vi har gått lika länge i skolan och på universitetet som ni i Sverige. Det råder en missuppfattning om nivån på våra kunskaper. Problemet är att systemet i Sverige bara fungerar för infödda svenskar. Vi tycker att ni behandlar oss som barn och inte som vuxna.
I ett land som Tyskland är vår gymnasieutbildning godkänd, så där behöver man bara studera landets språk i ett år. Sedan får man handledning eller praktik för att yrket man har skall bli godkänt – och det är ganska så bra betald praktik.
När vi kommer till arbetsförmedlingen får vi som är ingenjörer, läkare, lärare med mera höra att vi skall sadla om och bli städare, busschaufförer eller jobba inom vården. Vi tycker sex månaders obetald praktik är för länge, det borde räcka med en månads praktik i de flesta fall.
Varför vill inte Sverige använda våra kunskaper som vi har lärt oss på universitet? Varför måste det ta så lång tid att få arbeta med något som man redan kan?
Visst, vi måste kunna svenska bra, men vi borde kunna lära oss det snabbare. Vi har bara tre timmar svenska per dag. Systemet behöver förändras. Vårt förslag är att vi ska få lära oss svenska sex timmar per dag under ett år, och att det ska vara tillräckligt. Vi tycker inte att vi skall behöva läsa gymnasiet eftersom vi redan har gjort det i Syrien.
Vi behöver komma i arbete snabbare så att vi inte glömmer våra kunskaper. Vi kan inte integreras bra med nuvarande system. Att vi kan bidra med våra resurser är bra för oss, bra för Sverige och bra för integrationen.
Daniel Arsouzi, Haifaa Alkhalidi och hela vår sfi-klass kurs D, Campus Oxelösund