Läraren Annelie Danling Brash bjuder in Edward Sevume till besök på Alpha. FOTO: JENS ALVIN

”Dags att stå upp för samtliga elever”

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Replik Svar till Edward Sevume (SN 7/1).

Alla vetenskapliga rapporter som skrivs om privatiseringen av skolan talar samma språk, segregeringen i svensk skola ökar ständigt och likvärdig­heten har urholkats. Flera politiker från Alliansen (den tidigare) talar också om ett misslyckande för svensk skola av stora mått. MUF:s ordförande, B Dousa, var ute och kritiserade privatiseringen av svensk skola. Det blev inte bra, Edward Sevume, och det är dags att erkänna misstaget och ta tillbaka våra skattepengar för de övervinster som hamnar i riskkapitalisters fickor.

Våra barn och ungdomar är värda en likvärdig och rättvis skolgång. Allt annat rimmar illa med vår demokrati och ­Sverige.

Vad gäller Nyköpings högstadium som du beskriver har bidragit till segregeringen så handlade detta om en felaktig rubriksättning från SN, vilket de ödmjukt och fint har bett om ursäkt för.

Edward, du är hjärtligt välkommen till Nyköpings högstadium så du får insyn i en kommunal skola som har alla elever oavsett bakgrund inom ramen för klassrummet. Det är orättvist av dig att kritisera oss som försöker jobba för ett likvärdigt samhälle och egentligen är det vi som behöver mer resurser och pengar eftersom det kostar mer att stå upp för vår demokrati och en likvärdig utbildning för alla.

Du säger att det är stökigt hos oss och att eleverna inte kan inhämta kunskap. Det är en tämligen allvarlig anklagelse som både generaliserar och samtidigt kräver en djupgående studie över tid för att kunna belägga. Du generaliserar också om otydlig styrning. Vad bygger du detta antagande på?

Slutligen Edward, elever ska inte sorteras. Skolan blir inte bättre då elever sorteras bort och vem ska ta hand om dem som inte kan eller får välja? De som liksom blir över i den politik du beskriver, fast de är väl inte lika mycket värda för de kanske kostar mer pengar. När det privata läggs ner brukar det kommunala ta över.

De som alltid står kvar och tror på ett samhälle där alla får finnas oavsett bakgrund. De förtjänar din och min respekt.

Annelie Danling Brash samordnare, förstelärare för nyanlända och lärande på Nyköpings högstadium

Läs mer om dessa ämnen

Insändare