Enligt Anders Mansten är Nyköpings lasarett på väg att ”Katrineholmifieras”. Så här ser entrén till akuten på Kullbergska sjukhuset i grannkommunen ut. FOTO: ROGER CULMSEE

Det gör ont – replik till Jacob Sandgren

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Landstinget Personallandstingsrådet Jacob Sandgren dementerar med full kraft (SN 13 juni) till slut mina upprepade påståenden (tidigare besvarade med tystnad) om att Nyköpings lasarett är på väg att ”Katrineholmifieras”; så att IVA och förlossningsavdelningar läggs ned tillsammans med akut kirurgi, ortopedi och kvinnosjukvård; samt med operationsavdelningen använd endast dagtid för planerade operationer. Den i Katrineholm kommer samtidigt att läggas ned helt. Det här är samma slags scenario som överallt i Sverige, senast i Sollefteå.

Bland indicierna kan nämnas hur två planerade nybyggen i Nyköping och Eskilstuna ­råkar ha lika många operationssalar som dagens tre; hur IVA i Nyköping efter flera år av förfall och personalflykt, sedan chefer beslutat att avdelningen skall fungera som slask­buffert för patienter som inte ryms på andra avdelningar, nu ytterligare reducerar sina platser till fem. Inte ett finger har lyfts från någon ansvarig för att ­vända utvecklingen.

Så spelas spelet i Sörmland och i alla landsting. Den planerade stympningen av Nyköpings lasarett är av flera skäl (som jag gärna återkommer till) särskilt olämplig och riskerar att hårt skada Nyköping och kringkommunernas framtidstro och tillväxt.

Vad gäller min kritik av fyra och en halvmiljarders-kontraktet hänvisar jag till den debattext jag skickade i samband med fullmäktigebeslutet. Självklart framförde jag samma från ­talarstolen vilket Sandgren inte verkar minnas. ­Kanske gjorde det för ont?

Anders Mansten överläkare och landstingsledamot (VfP)

Läs mer om dessa ämnen

Insändare
annons

Mest delat denna vecka