Insändare från Tommy Pettersson: "SN kallar mig hatbloggare"

INSÄNDARE

Bloggaren Tommy Pettersson replikerar på SN:s publiceringar.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

SN nämnde mig och Petterssons blogg i mindre smickrande ordalag den 2 mars i pappersupplagan: ”Oxelösundsbon Tommy Pettersson driver en av de ­största hatbloggarna i Sverige” med mera. Jag försökte få in ett genmäle i SN som skickades den 3:e.

I medias regler står att ett genmäle ska publiceras ”utan dröjsmål” för att läsarna ska ges en möjlighet att förstå sambandet.

Det känns oroväckande att en ansvarig utgivare och chefredaktör för Sörmlands samtliga lokaltidningar så tydligt visar sitt ointresse för de egna publicitetsreglerna och dels drar ut på publiceringen, medvetet eller omedvetet. Dels förvandlar genmälet till en insändare med begränsat antal tecken.

När det gäller hatet så vill jag upplysa om att jag inte hatar någon, och absolut inte enskilda människor, jag använder min grundlags­skyddade rätt till åsikts- och yttrandefrihet. Jag låter dessutom andra människor komma till tals med kommentarer och insändare på bloggen.

Jag är kritiskt till dagens politik där mångkultur verkar ha blivit en livsstil utan att någon kan förklara varför eller ge några exempel där mångkulturen fungerar.

Jag skulle kunna göra en lång lista på saker som inte fungerar eller fungerar sämre på grund av den icke-västliga massinvandringen men nöjer mig med att det finns i grunden bara en stor fråga:

Migrationen och dess konsekvenser. Asylinvandringen påverkar allt. Arbetslös­heten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, brottsligheten, tilliten, allt!

Jag försöker vara en ansvarstagande medborgare. Jag är inte med i något parti eller politiskt aktiv. Jag driver en blogg ideellt.

Min inställning är att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl. En så dramatisk demografisk förändring som dagens asylinvandring till Sverige innebär är allt annat än långsam och försiktig, och det vi råkar slå sönder på vägen kan visa sig omöjligt att reparera i efterhand … och det är det lilla …

Tommy Pettersson

opinionsbloggare som inte hatar…

Svar från Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare:

SN är och har alltid varit generös med genmälen och ska så fortsätta vara. Det är en trovärdighetsfråga och föreskrivs i de pressetiska regler som seriös media förhåller sig till. Båda sidor ska beredas möjlighet att komma till tals i en publicering.

Men Tommy Pettersson misstolkar, medvetet eller omedvetet, pressetiken i ovan inlägg. Han har fått komma till tals i artikeln, det vill säga han har fått genmäle.

Efter publiceringen har Tommy Pettersson sedan velat publicera en text han själv skrivit, d.v.s. en insändare. Men i den berörs inte sakfrågan överhuvudtaget. I stället blir det ytterligare en pamflett om problemen med invandring. Såklart.

Det hade varit klargörande om han besvarat ansvarsfrågan i stället. Grundpubliceringen handlade om BBS-lagen. Upphovsmannen och administratören till gruppen Stå upp mot Sverige har åtalats för att han inte tagit bort kommentarer som uppenbart är hets mot folkgrupp. Fälls mannen och det blir prejudikat i HD blir det omöjligt att friskriva sig från ansvar för kommentarer likt Petterssons blogg och andra FB-sidor försöker sig på.

Det hade varit spännande att höra Tommy Petterssons resonemang, vilket ett genmäle egentligen innebär. Nu står han läsarna svaret skyldig.