Läkare på akuten: ”Vi kan inte vara tysta längre”

Läkare på akuten skriver att något måste göras nu vad gäller barnsjukvården i Nyköping.

Läkare på akuten skriver att något måste göras nu vad gäller barnsjukvården i Nyköping.

Foto:

Insändare2018-06-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I George Orwells­ roman ”1984” skapas fred ­genom krig och i landstinget Sörmland skapas satsningar genom neddragningar.

13/6 skrev SN om ”Mångmiljonsatsning på lasarettet”. ­Satsningen är en observationsplats i Nyköping. Det ska ställas i relation till de fem vårdplatser som barnkliniken lade ner 2017.

Vi anser inte att en observationsplats, det vill säga en plats för barn som inte anses behöva inneliggande vård, löser ­problemen som främst handlar om kompetens i alla ­personalgrupper.

2013 utfördes en riskanalys angående barnomhändertagandet. Sedan dess har framför­allt transporterna av barn förbättrats men i övrigt har situationen försämrats. Man kan tydligt se att flera av de allvarliga riskerna kvarstår.

Verksamhetschefen för barnkliniken, Diana Bornstein Welff, skriver i en rapport ifrån 2016 ”under aktuella omständigheter ser vi inte att det går att upprätthålla en ­patientsäker, tillräckligt kompetent och trygg vård för akut sjuka barn i Nyköping”. Vi kan inte annat än att hålla med.

Vi som bemannar akuten är vuxenläkare under utbildning. Vi förväntas ta hand om sjuka barn vilket vi inte har kompetensen för. Vi arbetar inte med barn och har inte tillräcklig utbildning för att göra det. Det medför en kraftig stress och dåligt mående men framförallt riskerar det säkerheten för barnen.

Vi vet att kompetensbrist har varit en bidragande orsak till händelser som anmälts till IVO och när vi påpekat detta har vi möts av repression.

Vi har skrivit avvikelse­rapporter, arbetsmiljöanmälningar, anmält till IVO och på alla sätt försökt att förändra ­situationen. Politiker och chefer kan inte säga att de inte visste.­ Nu kan vi inte vara tysta längre och innan denna ”satsning” (som inte bedöms lösa problemet) genomförs behöver vi vara tydliga med att de kraftiga patientsäkerhetsrisker vi ser i dag kommer att kvarstå.

Det duger inte längre att lova saker som inte utförs eller säga att ”man känner till problemet och arbetar med det”.

Någonting måste göras nu, i morgon kan det vara försent.

Andreas Pihl

Przemek Bielak

Eva Lamnes

Elin Ludvigsson

Ludvig Löfström

Sebastian Branö

(alla är ST-läkare på medicinkliniken Nyköping)

Läs mer om