Läkemedel – viktig men liten del av psykvården

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Psykvården Läkemedelsindustrins inflytande över psykiatrin är definitivt överskattad. Exempelvis går bara ungefär 8 procent av min verksamhets totala anslag till läkemedel, en utgiftspost som sjunker för varje år. Vi lägger ner betydligt större resurser på andra former av insatser. I min verksamhet har vi inte tagit emot några betalda luncher eller andra ersättningar från läkemedelsindustrin på länge. Personligen har jag inte tagit emot så mycket som en reklampenna under de senaste åren.

Att hävda att psykiatrins läke- medelsbehandlingar är verkningslösa är helt ogrundat. Den som säger så kan inte ha träffat särskilt många patienter med allvarlig psykisk sjukdom. Självklart är det inte alla patienter som ska medicinera. Det är lika självklart att inte alla patienter har nytta av psykoterapi eller att alla behöver sociala insatser.

En holistisk psykiatri måste bestå av biologi och medicinering, likaväl som av det psykologiska och sociala. Att blunda för läkemedlens betydelse är okunnigt och trångsynt.

Johan Hellström Verksamhetschef Psykiatriska Kliniken Nyköping/Katrineholm

Läs mer om dessa ämnen

Insändare

Mest delat denna vecka