Personalen på avdelningen Fyren gör ett helt fantastiskt arbete. Min mammas sista tid var också fylld av ömhet, skriver insändarskribenten. FOTO: SVEN RYDÉN

Mamma bemöttes med respekt och värme – tack!

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Äldrevård Det skrivs och klagas ofta på hur äldrevården fungerar idag och det ges en ganska ensidig bild av den tycker jag. Min mamma fick plats på Björntorps äldreboende avd Fyren 1 och där kom hon att stanna i fem år. Häromveckan gick hon bort efter att hunnit bli aktningsvärda 96 år. Innan dess hade hon hemtjänst med många olika som kom och gick och de gjorde så gott de kunde med de förutsättningar de har. Men det var en ständig oro för de timmar min mamma var ensam.

På Björntorp kunde jag andas ut och hon fick det så bra. Personalen är otroligt kunniga, medkännande, visar stor respekt för de äldres önskningar och jag och min familj fick alltid ett fantastiskt bemötande. Min mammas sista tid var också fylld av ömhet, att se till att hon hade det så bra hon bara kunde ha. Jag fick en säng så jag kunde vara med henne under hennes sista två dygn. Återigen ett fantastiskt bemötande och rak och ärlig kommunikation om vad som skulle hända.

Jag tror att många anhöriga tror att deras gamla nära och kära behöver aktiveras mer än vad de själva vill och orkar med. Jag kände ofta att mamma borde gå ut, borde göra mer än att bara ligga i sängen. MEN det var det hon helst av allt ville! Nu lät ju inte personalen henne göra det hela tiden för det är ju inte bra för hälsan att bara ligga. Men är man gammal och trött (vilket många äldre är när de kommer till särskilt boende) så vill man inte så mycket mer än att ta det lugnt. Ett besök då och då är ju alltid välkommet men även där kände jag som anhörig att mamma som dement och gammal och trött inte orkade med så långa stunder.

Självklart vill jag att de som jobbar med våra äldre ska ha bättre förutsättningar och absolut högre lön för sin viktiga insats men jag vill också lyfta fram det oerhört fantastiska arbete som personalen på Fyren gör redan idag. De förtjänar ett stort tack och uppmuntran för det arbete de gör.

Personalen på Fyren 1: Ni kommer alltid finnas i mitt hjärta! Tack!

Maritha Tjärner

Läs mer om dessa ämnen

Insändare