Aurora är inte någon nationell försvarsövning, menar insändarskribenten. Förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge samt USA ska ju delta. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

”Nationella” militärövningen Aurora 17

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Försvaret En tjusig trycksak i färg från försvarsmakten damp ned i brevlådan som förkunnar att nu skulle militärövningen Aurora 17 gå av stapeln, där står att övningen är en nationell övning som skall bygga ett starkare försvar av Sverige!? Längre fram kan man läsa, Deltagare: Försvarsmakten, ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge samt USA! Vad då nationell övning? Mig veterligen är samtliga dessa länder medlemmar av Nato, förutom Finland. Kan inte vår försvarsmakt försvara Sverige själva!?

För mig är det helt ok att ni puttrar och smäller i buskarna runt Björnlunda. När ni ändå håller på så kan ni väl passa på att förvara oss mot vår KU-anmälde försvarsminister Peter Hultqvist som verkar sitta helt i knäet på Nato och drömmer mardrömmar om Putin och vår ”farliga” granne i öster.

Vid ryssbränningarna sommaren 1719 lyckades förvisso Peter den stores knektar svedja bort en stor del av Sveriges östkust men vid Baggenstäket utanför Stockholm blev det stopp för generalamiralen Fjodor Apraksins galärer som fick pallra sig hemåt igen. Dom stoppades av två bataljoner Östgöta tremänningar, Västmanlands- och Dalregementena samt Södermanlandsbataljonen under ledning av överste Rutger Fuchs. Jag anser att om vi skall tillhöra en försvarsmakt skall denna bestå av en nordisk sådan utan inblandning av andra försvarskonstellationer. ”War is over, if you want it” (John Lennon).

Lars-Åke Karlsson ej medlem i EU eller Nato

Läs mer om dessa ämnen

Insändare
annons

Mest delat denna vecka