Står exempelvis Tystberga skola stadigt, det är upp till invånarna att bedöma, menar insändarskribenten. FOTO: SANDRA NORDIN

Ni får själva bedöma om landsbygdsskolorna står säkra...

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Skolan Ett antal skolor i Nyköpings kommun har försvunnit, andra lever på nåder.

Skolan utgör ett av de fyra ben en liten ort står på. Förutom denna är service, bra kommunikationer och nybyggnation en viktig del för en liten orts överlevnad. Huruvida Tystberga och andra mindre orter i kommunen står stadigt på sina fyra ben, får var och en som bor utanför centralorten bedöma.

Politikernas löften om en ­levande landsbygd klingar allt tommare och jag undrar hur många av er skattebetalare på landsbygden som fortfarande förlitar er på de avdammade slogans som plockas fram ­lagom till varje valrörelse? Minns ni dem?

Det finns kraft, engagemang, beslutsamhet och inte minst en stark vilja av att hellre bo på mindre orter än i städernas allt mer sterila och stressiga ­miljöer. Det är bara förutsättningarna som saknas och förutsättningar skapas ­genom politiska beslut och därför bör alla som vill se en levande landsbygd konfrontera ­era ­lokala politiker med frågor och argument. Varför inte i kommande valrörelse?

Vi läser samtidigt att kommunen satsar nya miljoner på PR-verksamhet och andra ­tillställningar. Så allt handlar egentligen om prioriteringar.

Stefan Karlsson

Läs mer om dessa ämnen

Insändare