Antalet inlägg om avskedsölen-på-Arlanda i sociala medier har minskat. Vi har åtminstone vett att skryta mindre om våra flygresor. Det tyder på att viss insikt börjar komma, skriver insändarskribenten. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Nya normer i klimatkrisens spår

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Klimatet När jag växte upp på 60-talet var barnaga tillåtet. Från 70-talet minns jag nöjeslokaler, där röken var så tät att man nästan kunde skära den.

Men med tiden kom frågorna och diskussioner som pekade på det orimliga. Man misshandlar inte barn till lydnad, och man utsätter inte andra för passiv rökning. Två exempel på att värderingar förändras över tid, när det omgivande samhället förändras.

Samma sak håller på att ske med klimatet och utsläppen. Värderingarna förskjuter vad som är socialt acceptabelt att utsätta omgivningen för. Vi vet numera mycket väl vad som är en riktigt klimatskadlig livsstil. Med det kommer också insikten om att våra, dina och mina, utsläpp faktiskt innebär att livsutrymmet för andra människor krymper.

Sakta med säkert tränger det in att vi bör minimera och undvika flyg, nötkött och onödigt åkande med fossil bil. Klimatet har fått nog av sådan misshandel.

I förlängningen leder det också till att våra sociala normer förskjuts. Bjuda på middag med stort lass av nötkött? Den kocken har uppenbart slarvat med omvärldsbevakningen.

Köra omkring i fossildriven bil? Med 1–2 kilo koldioxid ur avgasröret varje mil så skaver det en hel del. Det finns bättre alternativ.

Och långa flygresor? Antalet inlägg om avskedsölen-på-­Arlanda i sociala medier har minskat. Vi har åtminstone vett att skryta mindre om våra flygresor. Det tyder på att viss insikt börjar komma.

Denna inställning fanns inte för några år sedan. Då man kunde prata hej vilt om alla överdåd man unnade sig. Detta är på väg att ändras ordentligt. Vi tänker oss för innan vi nämner sånt som ger stor klimatbelastning.

Och därmed har vi börjat ta steg mot lite klimatsmartare liv.

Har bollen väl kommit i rullning, kommer den rulla mycket längre. Nu vet vi att klimatkrisen är akut, och då kan vi inte fortsätta som hittills. Om några år lär det vara riktigt skämmigt att uppenbart inte ha koll på utsläpp.

Björn Åslund, miljöpartist

Läs mer om dessa ämnen

Insändare