Idag krävs inga förkunskaper för att arbeta inom funktionsstödsomsorgen. Ändå står vi inför en bemanningskris inom funktionsstödsomsorgen i Nyköping. Det är svårt att rekrytera timvikarier och vi som arbetar inom omsorgen tvingas ständigt vara tillgängliga. Vi får sällan vara riktigt lediga, eftersom vi förväntas hoppa in med kort varsel när det saknas personal.
Detta sker samtidigt som vi arbetar för låga löner, utan någon form av beredskapsersättning, trots att vi i praktiken lever i ständig jour.
Orsakerna är tydliga:
En arbetsmiljö präglad av hög arbetsbelastning, scheman som inte tillåter återhämtning och löner som inte speglar det ansvar vi bär.
Det är vi – de redan underbetalda och överbelastade – som får betala med vår fritid och vår hälsa för att kommunen ska spara pengar.
Om situationen är så allvarlig att vi måste spara på grundläggande omsorg, då måste också ni som styr förstå att ansvaret inte kan ligga enbart på oss. Vi som redan går på knäna kan inte bära hela lasset.
Därför har jag ett konkret förslag: Inför "kommunpolitiker i beredskap".
Låt kommunpolitiker genomgå samma inskolning som timvikarier, vanligtvis cirka tre arbetspass och därefter ingå i en jourpool som kan användas vid personalbrist.
Det skulle inte bara bidra till att avlasta personalen, det skulle också ge politiker en direkt inblick i den verklighet de tar beslut om. Att förstå konsekvenserna av sina beslut i praktiken är en demokratisk vinst.
Att politiker ofta har andra arbeten vid sidan av är inget argument emot detta – vi förväntas ju också arbeta övertid, hoppa in med kort varsel och vara flexibla.
Det är dags att vi hjälps åt – på riktigt.
Lös LSS-krisen med "kommunpolitiker i beredskap"
"Vi som redan går på knäna kan inte bära hela lasset", anser insändarskribenten.
Foto: Roger Sundberg
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.