POLITIK I nyhetssändningarna den 12 februari kunde vi höra hur det lilla Landsbygds- partiet växer. De senaste månaderna har flera av Sveriges partiledare visat ett allt större intresse för den landsbygd som legat i träda de senaste decennierna.
Är landsbygden åter på tapeten, eller klingar detta plötsliga intresse lika falskt som den numera ökända slogan ”Hela Sverige ska leva” som dammas av vid varje valrörelse?
Vi läser nu att klyftan mellan stad och landsbygd aldrig varit större (Dagens Industri 5/2) och i få kommuner accentueras detta lika mycket som i Nyköping.
200 nya lägenheter på Brandholmen, 550 bostäder i Oppebys nya stadsdel, nya stadsdelar på Arnö med 100-tals bostäder och de centrala delarna av Nyköping ska förtätas med nya huskroppar. Detta är bara ett axplock av de satsningar kommunen planerar i och omkring tätorten.
Samtidigt har skattebetalande kommuninvånare i småorterna sett butiker, service, kommunikationer och arbetstillfällen försvinna i rask takt. Landsbygdsinvånare som skulle glädjas över bara en nybyggd villa på orten varje år. Luttrade kommuninvånare som betalar lika mycket i skatt som kommuninvånarna i tätorten Nyköping
Det är en uppenbar skillnad på satsningar i stad och på landsbygd, trots att skattesatsen är densamma och som sagt är det i få kommuner skillnaden är så stor som i Nyköpings.
Om Sveriges partiledare nu plötsligt visar upp en enad front och ett nyväckt intresse för en länge bortglömd landsbygd, så undrar nog många om detta beror på det lilla Landsbygdspartiet som ökade sitt väljarstöd till 0,06 % i riksdagsvalet 2014, eller om det beror på en otippad och impopulär president i USA?
Stefan Karlsson