Skolan I vår profession har vi svar, tankar, idéer, argument och dilemman, erfarenhet och kunskap. Det är meningen att det ska tas tillvara. Det är så en profession går framåt och utvecklas i sin samtid.
Nyköpings kommun har valt att skjuta upp den årliga arbetsmiljömätningen. Detta ställer Lärarförbundet Nyköping sig starkt kritiska till. Anledningarna till uppskjutandet angavs vara ökad arbetsbelastning för chefer i samband med implementering av nytt lönesystem. Vi tycker inte att de behoven kan ställas mot varandra. Och varför har man inte upphandlat ett lönesystem som även kan hantera tillbuds- och arbetsskaderapportering?
Lärarförbundets lokalavdelning i Nyköping har därför bett arbetsmiljöverket om hjälp i denna fråga.
Vi är starkt oroade av att det systematiska arbetsmiljöarbetet i kommunen, och då främst den division, barn utbildning och kultur, där flera av våra medlemmar är organiserade, inte fungerar. Vi vet att dialogen om samverkansavtal går framåt och vi hyser stora förhoppningar om att, när det har rotts i land, även arbetsmiljöarbetet får en skjuts i rätt riktning.
Men vi kan inte vänta på att det sjösätts. Arbetsmiljön kan inte sättas på paus. För verkligheten händer här och nu. Och då måste vi ges rätt förutsättningar att tackla den när det kommer. Vi ser den tydliga lärarbristen ta ett allt större grepp om vår verksamhet. Den ger fler obehöriga, större rörlighet mellan enheter, mindre kontinuitet i arbetslagen och större skillnader i kvalitet. Var det inte det som vi skulle motverka genom alla de organisationsförändringar som genomfördes? Då måste arbetsgivare Nyköpings kommun våga ta tempen på verksamheten, och lägga örat mot den. Hur mår personalen? Hur upplever de vardagen i sitt yrkesutövande? Vad ser de behövs för att få arbetsro och god arbetsmiljö?
Systematik och kvalitet ska vara nyckelord i det systematiska arbetsmiljöarbetet, det önskar vi se mer av.
Lärarförbundet Nyköping gm Emilia Lönnqvist ordförande