Bostad I regeringsförklaringen lovades att man ska ta bort räntan på det så kallade uppskovsbeloppet när man säljer sitt hus.
Det måste innebära att man kan ta med sig hela vinsten på en husförsäljning för att köpa exempelvis en lägenhet och betala skatt först när man säljer sitt boende helt. Fler äldre kan då sälja sitt hus och kanske köpa en lägenhet samtidigt som deras kanske stora hus kommer till bättre användning av en barnfamilj. Det måste genomföras snarast.
Men det räcker inte. Samtliga pensionärsorganisationer i Nyköping gjorde förra året en enkät bland sina medlemmar där vi frågade efter hur många som ville ha någon form av trygghetsboende eller seniorboende. Trots att enkäten var begränsad – den lämnades bara ut på våra sammankomster – så svarade över 250 personer att de ville ha någon form av sådant boende.
Ett trygghetsboende innebär ju att samtliga lägenheter är handikappanpassade – dvs man kan bo där och använda både rullstol och rollator.
Man har dessutom tillgång till larm, gemensamhetslokaler för att träffas och fast service i form av reception där man kan få hjälp med enklare problem. Ett trygghetsboende underlättar för hemtjänsten eftersom flera med servicebehov bor nära varandra samtidigt som de boende har möjlighet till ökad gemenskap.
Man kan träffas, hjälpa varandra och blir inte lika isolerad som om man bor helt själv.
Vi är övertygade om att trygghetsboende på sikt i praktiken reducerar behovet av mer resurskrävande vårdboende eftersom fler kan bo kvar hemma, bli mer aktiva och samtidigt slipper den ensamhetskänsla som uppstår när man inte längre kan ta sig till olika aktiviteter som man kunde när man var yngre. I ett seniorboende finns också handikappanpassade lägenheter, larm och gemensamhetslokaler.
Frågan är nu. Vilka är beredda att satsa på fler trygghetsboenden eller seniorboende i Nyköpings kommun?
Britt-Marie Rönnbäck Ordförande SPF seniorerna Nyköping