Bredbandslyftet – ett stöd i sista minuten

Bredbandslyftet ger nu kommunen stöd för att möta medborgarnas framtida behov. Maria Bystedt som driver Skottvångs värdshus längtar efter fiber. – Efter att en telefonledning slets av i förra veckan har vi haft en fullkomlig absurd Kafkaliknande svans av komplikationer och ren inkompetens.

"Förra veckans kabelbrott ska vara åtgärdat 17 juli, alltså en hel månad efter felanmälan - mitt under fullsmockad sommarsäsong. Dessutom har 37 telefonsvarsmeddelanden försvunnit " suckar Maria Bystedt.

"Förra veckans kabelbrott ska vara åtgärdat 17 juli, alltså en hel månad efter felanmälan - mitt under fullsmockad sommarsäsong. Dessutom har 37 telefonsvarsmeddelanden försvunnit " suckar Maria Bystedt.

Foto:

Övrigt2018-04-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maria Bystedt som driver Skottvångs värdshus är beroende av bredband för att kunna ta emot bokningar vad gäller bord, biljetter och antal gäster.

Hon betalar flera tusen kronor för flera abbonemang hos olika telefonleverantörer i dag, dels för att det krävs som extra säkerhet när bokningar inte kommer in, meddelanden inte går att lyssna av och kortmaskiner inte fungerar, säger hon uppgivet och nämner bristen på service från bolag som Phonera.

Förra veckan blåste ett träd ner och orsakade ett kabelbrott som ännu ej är åtgärdat.

– När inget fungerar så ringer man kundtjänst, man är nummer två i kön men efter någon timme inser man att man är lurad! Någon kompensation är inte heller att räkna med.

Värdshuset står uppsatta för att få fiber i år men än har ingen spade satts i marken och Telia har inte hört av sig.

– Vi vill kunna erbjuda konferensgäster men även andra gäster trådlös uppkoppling. Vi hamnade i radioskugga när vi fick 4G så nu har vi ADSL-uppkoppling - en säker långsam uppkoppling, säger Maria Bystedt.

– Det skulle göra en så stor skillnad för oss att få fiber. Jag är till och med beredd att betala mer bara det är driftsäkert, snabbare och en samlad kostnad på ett enda ställe.

Maria Bystedt är även ordförande för Väg 223 och har därmed bra koll på vad andra medborgare och företagare anser om den digitala infrastrukturen.

– Häromveckan träffade jag folk från Åkers bergslag och vi satt nästan och överträffade varandra i historier om bredbandseländet.

Bredbandslyftet har tagits fram i samverkan med bland annat SKL, Post- och telestyrelsen och bredbandsmarknadens aktörer och ska nu ge stöd åt Gnesta kommun vad gäller exempelvis strategiska vägval.

– Bredband och en säker och snabb uppkoppling är en viktig fråga för alla i kommunen. Nu när Telia/Skanova bygger ut nätet runt om i kommunen behöver vi ta ett omtag kring ämnet för att med hjälp av en utomstående part diskutera igenom våra strategier och planer, säger kommunalrådet Johan Rocklind (S).

Hans Haglund, är bredbandssamordnare i Gnesta kommun.

– Arbetet med Bredbandslyftet är att vi vässar till det strategiska arbetet med att medborgarna ska få bredband i Gnesta kommun.

Vilka områden är mest ”eftersatta ”i kommunen vad gäller utbyggnaden?

– Det finns tre områden kvar att bygga bredband på i Gnesta kommun och det är Stjärnhov/Öllösa, Gnesta mitt och Gnesta södra.

Vad behöver kommunen veta alternativt få mest stöd kring för att nå regeringens mål?

– I vårt arbete med Bredbandslyftet kommer vi få fram hur det ser ut, vilka områden som av olika anledningar riskerar att hamna utanför samt vad prislappen för att uppnå kommunens mål blir. Vad vi mest behöver veta är varför inte invånarna/fastighetsägarna i tillräckligt stort antal vill ha/anmäler sitt intresse att ansluta sig till bredbandsnätet. Utav de tre områdena vi har kvar ligger avtalsskrivandet på omkring 40 procent av fastighetererna och det är för lågt.

I augusti ska företrädare för kommunen, regionen och Bredbandsforum lägga upp planen för det kommande arbetet.