Bristande samhällsansvar på elevers bekostnad

”Genom sitt selektiva elevintag väljer friskolorna bort barn och unga med extra behov. Detta är inte konkurrens på lika villkor, det är ett omoraliskt och vanvettigt system som måste rättas till”, skriver Johannes Andersson, V. FOTO: JENS ALVIN

”Genom sitt selektiva elevintag väljer friskolorna bort barn och unga med extra behov. Detta är inte konkurrens på lika villkor, det är ett omoraliskt och vanvettigt system som måste rättas till”, skriver Johannes Andersson, V. FOTO: JENS ALVIN

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan Jag vill berätta en historia om ett skolsystem som blivit skevt. Det är en berättelse om en ekonomisk fördelning som i många av våra kommuner skapar stora problem. Grunden till problemet ligger i elevpengen och vad den ska betala.

Alla skolor får i dagsläget en elevpeng bestående av skattepengar att distribuera efter behov i sin verksamhet. Skollagen skall uppfyllas men därutöver finns stora skillnader mellan verksamheterna. Det ska finnas skillnader och det är själva poängen med att det finns friskolor. I dagens Sverige ska barn och unga kunna välja skola efter pedagogik och inriktning.

Det som blir skevt är att den kommunala skolan är den enda skolan som tar ansvar för samhället. Denna skola gör allt den kan för att alla ska lära sig, inklusive nyanlända, barn och ungdomar med utländsk härkomst och barn och unga med särskilda behov. Detta samhällsansvar är otroligt viktigt och dyrt, vilket det ska få vara. Problemet ligger i att de privata skolorna genom sitt selektiva elevintag inte väljer de barn och unga som kräver extra hjälp, eftersom detta är dyrt och inte ger någon vinst. När den kommunala skolan eventuellt behöver extra ekonomisk kompensation för att de tar sitt samhällsansvar måste de ­privata skolorna kompenseras i motsvarande grad. Kommunen förlorar då ännu mer pengar. Bara på grund av att de som ensam aktör tar ansvar för alla elever samtidigt som de privata aktörerna smiter från sitt ansvar och håvar in ännu mer skattepengar i vinst.

Detta är inte konkurrens på lika villkor, det är ett omoraliskt och vanvettigt system som måste rättas till.

Jag vill poängtera att jag inte är emot friskolor, särskilt inte de idéburna skolorna, utan att jag är emot den vinst som jagas och som går ut över våra barn och unga och den undervisning de har rätt till. Skattepengar ska finnas för de som behöver det, särskilt de unga, vår framtid.

Johannes Andersson Vänsterpartiet Nyköping

Läs mer om