Cykeln är ett fordon och omfattas av trafiklagstiftningen

Övrigt2018-01-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafik Kommentar till CR:s insändare den 15 januari 2018. I insändaren sägs att cyklisten endast måste ange signal vid fara och det bör innebära att den som framför fordonet ska förvissa sig om att signalen uppfattas. Om insändaren har körkort för bil bör han också veta att det alltid föreligger fara när det förekommer djur i någon form.

Jag tycker att allt detta tjafs om fotgängare/cyklist är otroligt löjligt. Som hundägare är jag mer mån om hunden än om mig själv och har inget intresse att hindra någon passera men har tyvärr inga ögon i nacken. Att göra en tre kilometers promenad med sidleds förflyttning för att hålla uppsikt både framåt och bakåt är väldigt ansträngande och hur löser vi då problemet?

Jag föreslår att vi hund­ägare gör det bästa vi kan för att hålla utsikt både framåt och bakåt och försöker hålla hunden under kontroll utan att för den skull byta ut kopplet mot ett armeringsjärn. Ni cyklister pingla högt och ljudligt så vi hinner dra in hunden och ni slipper sänka farten, med andra ord vi visar tillsammans den sällsynta företeelsen som kallas ömsesidig hänsyn och ni får varma och vänliga tankar i ryggen när ni passerat

Trafikförordningen 3 kap: 14 § En cykels hastighet skall anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Hänsyn skall tas till väg-, terräng-, väderleks- och siktförhållandena, cykelns skick och belastning samt trafik­förhållandena i övrigt. Hastigheten får aldrig vara högre än att cyklisten behåller kontrollen över cykeln och kan stanna det på den del av den framförvarande vägen eller terrängen som han eller hon kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse.

Å.Gummesson