Därför ska Aurora genomföras

24 år. Så länge sedan är det som en liknande övning genomfördes i Sverige. Anledningen att Aurora ska genomföras är omvärldsläget.

Utsikt från den numera nedlagda anläggningen Femörefortet som hade en nyckelroll när det övades i trakten på 70- och 80-talen. I dag är det ett museum.

Utsikt från den numera nedlagda anläggningen Femörefortet som hade en nyckelroll när det övades i trakten på 70- och 80-talen. I dag är det ett museum.

Foto:

Övrigt2017-02-06 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

‒Omvärlden ser ut på ett annat sätt i dag än för några år sedan. Det enkla svaret är att vi ska stärka den svenska försvarsförmågan. Riksdagen har sänt ut tydliga signaler om att försvaret av Sverige ska stärkas, säger oxelösundaren Jesper Tengroth som är pressekreterare på Försvarsmakten.

Han nämner Rysslands agerande på Krim och i Ukraina som en anledning.

‒Vi har haft en väldig inriktning på insatsförsvar och internationella insatser i många år, men nu vrids pendeln tillbaka till nationellt fokus och det har vi jobbat efter i några år. Tidigareläggandet av ett permanent förband på Gotland (i september 2016, reds anmärkn) är en del i det, fortsätter Tengroth.

Han berättar att det nu handlar om att forma ett totalförsvar 2.0 som ersättning för det civilförsvar och den beredskap som fanns under kalla kriget, med en hel civil ledningsstruktur uppbyggd för en krissituation.

Under senare delen var militär närvaro något naturligt i Sörmland. Flygflottiljen F11 låg vid Skavsta, pansarregementet P10 i Strängnäs och övningar genomfördes vid Femörefortet i Oxelösund.

‒Vi var extremt vana vid det här. Min mormor hade kiosk i Oxelösund och hade glada dagar när repgubbarna köpte lösgodis och snus där. Men allt det försvann i början av 2000-talet, säger Tengroth.

Läs mer om