Replik Svar till Lars Blomqvists inlägg i (SN 6/5). Lars, du förespråkar offentlig debatt med nazister men när nazismen framförs i demonstrationståg (Falun) eller från talarpodiet (Almedalen) är detta inte möjligt. Att diskutera och lära sig om extrema ideologier, oberoende av politiskt inriktning, görs lämpligast i andra forum till exempel i skolan. Att du refererar till 30-talets Sverige som ett exempel på hur ”öppenhet” skulle ha motverkat extrema rörelser finner jag anmärkningsvärt! I 30-talets Sverige var rasläran allmänt utbredd. En pseudovetenskap där Sverige skamligt nog var ”världsledande”. Pronazistiska Lundborg ledde Statens institut för rasbiologi i Uppsala och spred aktivt och öppet rasläran. 1934 och 1941 antogs steriliseringslagar varpå 63 000 svenskar tvångssteriliserades mellan 1935–1974, bland annat på rasbiologisk grund.
Huruvida nazism skall tillåtas framföras i det offentliga rummet är inte en fråga om yttrandefrihetens vara eller icke-vara! Respekt för andras åsikter och rätten att framföra dessa är av stor vikt i en demokrati.
Men det finns en gräns för hur vi får uttrycka oss, vilket vi alla måste acceptera. Vi får inte yttra oss hotfullt, diskriminerande eller kränkande gentemot människor och följaktligen får inte det nazistiska budskapet framföras eftersom detta är kränkande och diskriminerande.
Brottsbalken, Kap 16, 8§ om ”Hets mot folkgrupp” ger myndigheter rätt att neka nazisterna till att framföra sitt budskap. Myndigheter har inte bara rätt att göra detta utan förpliktigas till detta då Sverige 1966 skrev under FN:s ”Internationella konvention om avskaffandet av rasdiskriminering”. I konventionen som trädde i kraft i Sverige 1972, förpliktigas myndigheter att förbjuda rasdiskriminerande organisationer (paragraf 4b) samt förbjuda framförandet av rasdiskriminering (paragraf 4a). Nazister har också rättigheter, men i dessa rättigheter ingår inte rätten att framföra det nazistiska budskapet då detta kränker och diskriminerar människor på rasistiska grund.
Andreas Szczepanski lärare i historia och geografi