Det goda för skogen blir sin egen fiende

Sverige behöver ett aktivt skogsbruk, skriver insändarskribenterna. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Sverige behöver ett aktivt skogsbruk, skriver insändarskribenterna. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-05-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vi behöver skogsägare som är aktiva i sitt brukande och därmed bidrar till att nyttja skogens potential i arbetet med att minska koldioxidutsläppen och övergå till en biobaserad ekonomi.” Så skriver Skogsstyrelsen i en artikel nyligen. Man menar även att ”debatten om att nyckelbiotoper skulle vara ett hot mot äganderätten är missvisande, och riskerar att i onödan minska framtidstron för skogsbruk hos landets skogsägare”.

Att skjuta över äganderättsdilemmat med nyckelbiotoper på certifieringssystemet blir väldigt fel. Certifieringen syftar till hållbart skogsbruk med goda syften för naturen. Nyckelbiotoper ska vara ett kunskapsunderlag med respekt för skogsägarens egna beslut. Formella avsättningar kan bli ett resultat om så önskas. Nyckelbiotoper får inte bli en ekonomisk belastning för företagaren, då blir det en motkraft.

Vi hör allt oftare att skogen måste skyddas – men från vem och vad? Är det från skogsägaren som genom god skogsvård skapat dessa miljöer? Det är djupt kränkande att enskilda myndighetspersoner ska kunna förbjuda markägaren att bruka det man vårdat och äger. De goda ambitionerna för naturvård blir därmed sin egen fiende samtidigt som förtroendet för myndigheter och politiker urholkas.

Sverige behöver ett aktivt skogsbruk och aktiva ansvarstagande skogsägare. Vi är tredje största exportör av trä och massa i världen. Skogen har varit en av landets viktigaste naturresurser genom tiderna. Av landets skogsareal ägs hälften av privata skogsföretagare och familjer och den sköts ansvarsfullt! All avverkad areal återbeskogas, vi har volymer i alla åldersklasser vilket ger jämnt flöde i både produktion, ekonomi och industri. Målen för produktion och miljö är jämställda och vi tar alltid naturhänsyn. I Sverige sparar vi 25 procent av tillväxten varje år och 25 procent av arealen är undantaget från skogsbruk. Låt oss fortsätta detta goda arbete med förtroende och respekt för de som investerar både sina liv och pengar i skogsnäringen.

Vill samhället värna naturen måste skogsägaren respekteras och snarare stimuleras till att skapa och vårda värdefull natur och bidra till livsviktiga råvaror och ekosystemtjänster till hela samhället för att bidra till den gröna omställningen i både Sverige och världen.

Margareta Malmquist för LRF Södermanland

Lars Wigren för Mellanskog Södermanland

Läs mer om